'Eilandjes in Ketelmeer kunnen zorgen dat Kampen en Zwolle droge voeten houden'
Eilandjes aanleggen in het Ketelmeer en aan de IJsselmeerkant van de Ketelbrug. Dat kan op lange termijn een oplossing zijn voor hoogwater dat Kampen en Zwolle bedreigt. Dat denkt Bert Bijkerk van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Bijkerk bedacht een plan om de historische steden langs de IJssel in de toekomst beter te beschermen en tegelijkertijd nieuwe natuur aan te leggen. Ons Flevolandse Ketelmeer vervult in dat plan een sleutelrol.
Door hoge waterstanden in de IJssel, en hoogwater in het IJsselmeer en Ketelmeer, is het af en toe spannend langs de Zwolse en Kamper kades. Vooral wanneer een ongunstige wind het water van het Ketelmeer ook nog eens in de richting van de Hanzesteden duwt, gaan de waterstanden daar flink omhoog.
Bert Bijkerk is strategisch regisseur bij ons buur-waterschap. Hij denkt dat de aanleg van een deltagebied de waterdreiging voor een deel kan wegnemen. Een soort Biesbosch met ondiepe geulen, eilandjes en veel riet in het Ketelmeer. Hierdoor wordt de opstuwing van het water in de richting van Overijssel tegengegaan.
Het Ketelmeer vormt de verbinding tussen de rivier de IJssel en het IJsselmeer. Op baggerdepot IJsseloog en een aantal eilandjes na, is het Ketelmeer op dit moment vrij kaal. Het gebied zou omgevormd kunnen worden tot een ondiepe rivierdelta, met een vaargeul voor de scheepsvaart. Het is een ambitieus concept met de naam Keteldelta. Volgens waterveiligheidsexpert Bijkerk biedt het plan meerdere voordelen.
Naast het feit dat het water wordt tegengehouden, komt er ook nieuwe natuur bij. Lilian Hermens van Staatsbosbeheer is daar enthousiast over. Zij is ook betrokken bij het plan en ziet veel voordelen.
Een initiatief voor de aanleg van nieuwe natuur op land levert volgens Hermens vaak een enorme strijd op, omdat er een gebrek aan grond is en er vaak met boeren moet worden onderhandeld. Dus als je nieuwe natuur in het water aanlegt, scheelt dat enorm. De nieuwe natuur zou het Ketelmeergebied enorm kunnen verrijken, zegt Hermens. Er komt dan meer ruimte voor vogels, planten en vissen. Bijvoorbeeld de roerdomp, grote karekiet, kwak en otter zouden er een plek kunnen vinden. Het plan staat nu nog in de kinderschoenen.
Hoe het allemaal precies vorm gaat krijgen, daar moet verder over nagedacht worden. Waterschap Zuiderzeeland is er al over benaderd en denkt mee. Bij het Flevolandse waterschap vinden ze het niet gek dat een ander waterschap een plan bedacht heeft voor een gebied dat in Flevoland ligt. Volgens een woordvoerder van Zuiderzeeland is het waterschap waar de effecten van hoogwater plaatsvinden aan zet voor het bedenken van oplossingen, ook als die elders gevonden kunnen worden. Botst het met onze eigen plannen?
Zuiderzeeland heeft zelf ook plannen voor het gebied rond de Ketelbrug. Zoals de aanleg van zogenoemde vooroevers langs de IJsselmeerdijk. Die zouden de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug moeten versterken. Bijkerk denkt dat de verschillende plannen elkaar niet bijten, maar juist goed samengaan.
Zijn conceptplan botst volgens hem ook niet met de Maritieme Servicehaven die de komende jaren bij Urk aangelegd gaat worden. Als de haven met een vaargeul bereikbaar is, kan zijn plan prima daarnaast bestaan, besluit Bijkerk.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Vanuit deze 'Waterkamer' in Lelystad wordt heel Nederland in de gaten gehouden
LELYSTAD • Ma 12 februari • Maandag 12 februariDe kust, rivieren en meren, al het water van Nederland wordt vanuit een 'Waterkamer' in Lelystad in de gaten gehouden. Op dit moment is de rust weer een beetje wedergekeerd, maar dat was de afgelopen...
-
Hoe moeten we in de toekomst omgaan met hoogwater?
FLEVOLAND • Di 9 januari • Dinsdag 09 januariHet waterpeil in het Markermeer daalt weer, maar hoe kon het water zo uitzonderlijk hoog staan? En hoe moeten we daar in de toekomst mee omgaan? Onderwijsmanager watermanagement Rutger van Hogezand van...
-
Peil in Markermeer was historisch hoog, water in de meren zakt weer
FLEVOLAND • Di 9 januari • Dinsdag 09 januariHet Markermeer heeft in de afgelopen dagen tussen Hoorn en Amsterdam een historisch hoog waterpeil bereikt, meldt het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het peil heeft op 45 centimeter boven...
recent nieuws
-
Almeerders aangehouden voor bankhelpdeskfraude, slachtoffer is 85-jarige man
ALMERE • Do 23 januari • Donderdag 23 januariDe politie heeft dinsdagochtend 21 januari drie mannen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Onder de verdachten zijn twee mannen uit Almere, van 18 en 24 jaar oud. De derde verdachte is een...
-
Nachttrein stopt vanaf half maart in Lelystad en Almere Centrum
FLEVOLAND • Do 23 januari • Donderdag 23 januariAls er geen bezwaren komen, rijdt er vanaf de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 maart een nachttrein tussen Zwolle en Schiphol, met stops in Lelystad, Almere Centrum en Amsterdam Centraal. Het gaat...
-
Straatverlichting op Urk doofde te vroeg, technisch probleem was de oorzaak
URK • Do 23 januari • Donderdag 23 januariDe lantaarnpalen op Urk werken sinds donderdag weer zoals het moet. Dat meldt de gemeente Urk. De verlichting ging de afgelopen tijd al om 8.00 uur uit terwijl het nog donker was. Dat kwam door een probleem...