Op zoek naar de Flevolandse identiteit: Het Flevolands volkslied

FLEVOLAND • Di 27 december 2022 | 7:15 • Dinsdag 27 december 2022 | 7:15

"Het was een prachtige klus om te doen. Ik was direct geïnspireerd, omdat Flevoland door mensen zelf gemaakt is. Dat de grond waar je op loopt door harde werkers is aangelegd. Ook moest ik denken aan de pioniers", vertelt Riemer van der Meulen. Hij is de componist van het Flevolands volkslied. De tekst werd geschreven door Mak Zeiler.

Het idee van Van der Meulen was om het Flevolandse gevoel te laten horen in de melodie, zodat het een echt volkslied zou worden. "In het refrein zit een geweldige energie, die geleverd is door de werkers. De melodie zegt voor mij iets over het water dat is teruggedrongen", zegt de bevlogen componist, die zelf in Zutphen woont.

Componist Van der Meulen

Volkslied versterkt identiteit
"Ik zou mij heel goed thuis voelen in Flevoland, denk ik. Hier in Zutphen heeft men wel eens het gevoel van 'we zijn klaar hier'. Dat zou je in Flevoland nooit hebben. Altijd doorgaan." Van der Meulen hoopt dat het lied dat hij in 1985 componeerde echt voor verbinding kan zorgen. Dat er een dag komt waarop mensen het uit volle borst meezingen. En dat het deel uitmaakt van de Flevolandse identiteit en die ook versterkt.

uitvoering Flevolands volkslied

Tom Bolhuis maakte verschillende reportages over de Flevolandse identiteit. Hij is zelf geboren en getogen Flevolander en voelt zich dat ook. Voor zijn afstudeeropdracht voor de HBO-opleiding Journalistiek in Zwolle ging hij op zoek naar de identiteit van Flevoland. Een selectie van zijn reportages wordt de komende dagen door Omroep Flevoland uitgezonden. Meer informatie over de identiteit van Flevoland is hier te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel