Op zoek naar de Flevolandse identiteit: Teun Koolhaas

ALMERE • Vr 30 december 2022 | 6:11 • Vrijdag 30 december 2022 | 6:11

Ontwerper Teun Koolhaas (1940-2007) maakte vijftig jaar geleden de eerste schetsen voor Almere. Hij is dus belangrijk geweest voor de stad. Maar heeft Koolhaas' werk ook een deel van onze identiteit als Flevolander bepaald?

"Hij was een bevlogen man en visionair", vertelt Jan Frans de Hartog. Hij is kenner van het werk van Koolhaas. "Hij kon heel goed bedenken hoe plannen zich in de tijd zouden ontwikkelen. Dat past heel goed in de lege polder", vindt De Hartog.

Wat volgens hem heel bepalend is geweest voor in ieder geval de identiteit van de Almeerder is de opzet van de stad. "Het heeft niet het karakter van een grote stad naast Amsterdam. Het is meer een groep van kleinere kernen die heel geschikt is voor mensen met jonge kinderen. Het is een groene stad.”

De Hartog vertelt over Koolhaas

Koolhaas vond de polder prachtig. Volgens De Hartog zit de kracht van onze provincie in de ruimte, de mix van stad en landschap. Dat is volgens hem ook wat Koolhaas gezegd zou hebben en wat ook deel is van onze identiteit.

een schets van Almere van Koolhaas

De reportage over Teun Koolhaas maakt deel uit van een serie waarin journalist Tom Bolhuis op zoek gaat naar de Flevolandse identiteit. Bolhuis is zelf een geboren en getogen Flevolander en voelt zich dat ook. Voor zijn afstudeeropdracht voor de opleiding Journalistiek in Zwolle ging hij deze zomer op zoek naar de Flevolandse identiteit. Uit zijn zoektocht heeft Omroep Flevoland enkele reportages geselecteerd die deze week worden uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel