Op zoek naar de Flevolandse identiteit: Cornelis Lely

FLEVOLAND • Wo 28 december 2022 | 6:11 • Woensdag 28 december 2022 | 6:11

Dé grondlegger van Flevoland is Cornelis Lely (1854-1929). Door zijn kennis en doorzettingsvermogen zijn delen van de toenmalige Zuiderzee ingepolderd. Flevoland bestaat uit drie polders die samen de grootste polder ter wereld vormen. Maar hoe belangrijk is Lely voor de identiteit van de Flevolander?

Lely-kenner Ed Voigt kan veel vertellen over de grondlegger van Flevoland: "Lely was een doorzetter. Hij had het plan voor de inpoldering al drie keer ingediend, maar de regering zag het niet zitten. Toen hij werd gevraagd om Minister van Verkeer en Waterstaat te worden, heeft hij als eis gesteld dat de Zuiderzeewet zou worden aangenomen. Deze wet was het begin van Flevoland".

Lely-kenner Ed Voigt

Voigt denkt dat Lely nu trots zou zijn op Flevoland. "Hij wilde dat het een gebied zou worden voor mensen met kracht en doorzettingsvermogen." Volgens de Lely-kenner heeft Lely onze identiteit voor een deel gevormd. "We krijgen veel toeristen in onze provincie die allemaal vol verbazing kijken naar wat wij hebben gemaakt. Elke Flevolander kan trots zijn. Mensen in de polder zouden wel nog veel meer moeten beseffen in wat voor bijzonder stuk land ze wonen", besluit Voigt.

Lely op de zuil in Lelystad

De reportage over Cornelis Lely is onderdeel van een serie waarin journalist Tom Bolhuis op zoek gaat naar de Flevolandse identiteit. Bolhuis is zelf een geboren en getogen Flevolander en voelt zich dat ook. Voor zijn afstudeeropdracht voor de opleiding Journalistiek in Zwolle ging hij deze zomer op zoek naar de Flevolandse identiteit. Uit zijn zoektocht heeft Omroep Flevoland enkele reportages geselecteerd die deze week worden uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel