Op zoek naar de Flevolandse identiteit: De kiekendief

FLEVOLAND • Do 29 december 2022 | 6:09 • Donderdag 29 december 2022 | 6:09

Als er één vogel al decennia symbool staat voor Flevoland, is dat de kiekendief. Je ziet de vogel terug in allerlei logo's en ook vaak als sticker op auto's. Maar betekent de vogel ook iets voor onze Flevolandse identiteit?

"Dat de vogel nu een symbool is, heeft te maken met de ontwikkeling van de polder. Er werd in eerste instantie veel riet geplant. Die enorme hoeveelheid riet was ideaal voor de kiekendief, een waar walhalla", vertelt Jan Nagel van Landschapsbeheer Flevoland. "De mensen die hier toen werkten, hebben dat gezien. Het is een opvallende vogel die mooi in de lucht kan hangen. Daardoor is het toen al een soort symbool geworden", weet de vogelkenner.

Kiekendiefspotter

Jan Nagel vindt de kiekendief echt Flevolands. "Het mooie silhouet in de lucht, op zoek naar voedsel. We kunnen trots zijn op dit mooie beeld dat uitgegroeid is tot echt Flevolands symbool." De vogelkenner ziet zelfs overeenkomsten tussen de vogels en Flevolanders: "De vogel is hier nieuw gekomen en hij voelde zich thuis. De Flevolanders zijn hier ook allemaal van buiten het gebied komen wonen en zij voelen zich ook steeds meer thuis."

Samen op zoek naar de kiekendief

De reportage over de kiekendief maakt deel uit van een serie waarin journalist Tom Bolhuis op zoek gaat naar de Flevolandse identiteit. Bolhuis is zelf geboren en getogen Flevolander en voelt zich dat ook. Voor zijn afstudeeropdracht voor de opleiding Journalistiek in Zwolle ging hij deze zomer op zoek naar de Flevolandse identiteit. Uit zijn zoektocht heeft Omroep Flevoland enkele reportages geselecteerd die deze week worden uitgezonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel