Gedeputeerde: Inspectie rolt groene loper uit voor ontgassen
"Verbijsterend." Zo noemt gedeputeerde Cora Smelik de kaart die aangeeft waar binnenvaartschepen gevaarlijke gassen mogen lozen. Een groot gedeelte van die routes loopt vlak langs de Flevolandse kust.
Het is de Inspectie Leefomgeving en Transport die de kaart heeft opgesteld. Volgens de gedeputeerde is daarbij geen rekening gehouden met het provinciale verbod dat in Flevoland geldt. "Het is niet toegestaan om het hier te doen."
Groene loper
Dat het toch volop gebeurt noemt Smelik frustrerend. De kaart van de Inspectie omschrijft ze als "Het uitrollen van een soort groene loper." Smelik zegt dat het niet past binnen de afspraken die met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn gemaakt.
"Ik wil heel graag samenwerken met de nationale overheid om dit op te lossen. Dan moeten wij ook als één overheid optreden en communiceren over ons regionale verbod. Dat hebben ze niet gedaan en dat verontrust mij." Verschillende politieke partijen willen opheldering over het vrijlaten van de gassen.
De kaart met ontgassingsroutes
'Lapmiddel'
Het provinciale verbod is volgens Smelik een lapmiddel om een gat in de landelijke wetgeving te dichten. "Zeker niet ideaal. Maar het was echt het maximale wat we konden doen." Bij het ministerie wordt al jarenlang aangedrongen op een nationaal verbod, maar dat is er nog niet.
Het wachten is op Europese wetgeving zodat in alle EU-landen dezelfde regels gelden. In afwachting daarvan zijn in Nederland al wel plekken nabij dichtbevolkte gebieden aangewezen als verboden gebied voor het lozen van gassen. Samen met Zeeland heeft Flevoland jaren geleden al aangegeven het ook niet in dunbevolkte gebieden te willen, vertelt Smelik.
Wassen neus
In de praktijk lijkt het provinciale verbod echter een wassen neus. Er wordt niet gecontroleerd of schippers zich er daadwerkelijk aan houden. Sterker nog, volgens de GroenLinks-gedeputeerde kan de provincie dat niet eens. Op Rijkswateren heeft de provincie namelijk geen bevoegdheid.
"Je moet eigenlijk naast de schepen gaan varen.''
Zelfs al zou het mogen, dan nog is het heel moeilijk voor de provinciale Omgevingsdienst om de controles uit te voeren. "Je moet eigenlijk naast de schepen gaan varen met allerlei meetapparatuur, die ze niet hebben, om een schipper op heterdaad te betrappen."
Smelik wil samen met haar collega uit Zeeland een afspraak met minister Barbara Visser om te spreken over een oplossing. Ze denkt aan het aanleggen van meer ontgassingsinstallaties, waar de schepen dan op een veilige manier van de dampen en gassen ontdaan kunnen worden. Nederland telt nu slechts één zo'n installatie.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Verbod op varend ontgassen, maar handhaven lastig: 'Er verandert niets'
FLEVOLAND • Zo 30 juni • Zondag 30 juniVanaf 1 juli is het verboden voor binnenvaarttankers om giftige en vaak kankerverwekkende gassen te lozen in de open lucht. De eerste fase van het verbod op het zogenoemde varend ontgassen gaat in. Maar...
-
Flevoland zoekt plek waar schippers hun giftige dampen kwijt kunnen
FLEVOLAND • Wo 20 maart • Woensdag 20 maartDe provincie heeft locaties voorgesteld waar in de toekomst binnenvaartschepen ontgast kunnen worden. Welke dat zijn maakt de provincie later bekend. Bij varend ontgassen lozen binnenvaartschepen dampen...
-
Einde aan uitstoot giftige dampen op het Marker- en IJsselmeer echt in zicht?
FLEVOLAND • Vr 23 februari • Vrijdag 23 februariBij het IJssel- en Markermeer worden mogelijk mobiele snuffelpalen en drones ingezet om binnenvaarttankers op te sporen die varend ontgassen. Dat laat de inspectie Leefomgeving en Transport weten. De...
recent nieuws
-
Almeerse Daan is 'Studentondernemer 2025' met eigen schoenenbedrijf
ALMERE • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariAlmeerder Daan van Oostrum heeft de prijs voor Studentondernemer 2025 gewonnen. De 21-jarige student runt een bedrijf dat zich specialiseert in excentrieke en exclusieve schoenen. Als winnaar ontving...
-
Urker kotter na conflict met Franse vissers: 'Fransen vielen ons eerst aan'
URK • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariDe Urker bemanning die door een Franse visser wordt beschuldigd van vandalisme op zee, zegt dat zij zelf eerst werden aangevallen door de Fransen. Volgens de Urkers is de Franse vissersboot over hun netten...
-
Deel gemeenteraad steunt motie van treurnis tegen wethouder vanwege herdenkingsmonument
LELYSTAD • Wo 22 januari • Woensdag 22 januariEen derde van de Lelystadse gemeenteraad heeft dinsdagavond een motie van treurnis gesteund tegen wethouder Sjaak Kruis. De motie was door vier fracties ingediend, omdat zij vinden dat Kruis de gemeenteraad...