Politiek vol vragen over vrijlaten kankerverwekkend gas

FLEVOLAND • Di 26 oktober 2021 | 6:07 • Dinsdag 26 oktober 2021 | 6:07

Verschillende politieke partijen willen opheldering over het nieuws dat schepen regelmatig dampen van kankerverwekkende stoffen vrijlaten op het IJssel- en Markermeer.

GroenLinks en JA21 hebben schriftelijke vragen gesteld. Voor de Partij voor de Dieren gaat dat niet ver genoeg. Fractievoorzitter Jesse Luijendijk wil zo snel mogelijk in debat met het college van Gedeputeerde Staten. "We maken ons grote zorgen", vertelt Luijendijk. "De allereerste stap is natuurlijk dat dit per direct moet stoppen. Daar zal iedereen het snel over eens zijn", vervolgt hij. "Dit is gewoon gevaarlijk en slecht voor onze volksgezondheid en de natuur."

De fractie van de ChristenUnie op Urk heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Urk over de kwestie.

Landelijk én provinciaal verbod
Op het IJssel- en Markermeer worden tussen de 100 en 400 keer per jaar gassen uit binnenvaarttankers vrijgelaten, zo werd maandag bekend. Dit terwijl er een landelijk én Flevolands verbod is op het varend ontgassen. In afwachting van een internationaal totaalverbod wordt het in de tussentijd gedoogd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De provincie stelt dat de provinciale Omgevingsdienst moet handhaven, maar die zegt daar nooit een opdracht voor gekregen te hebben van diezelfde provincie.

"Het is een verhaal dat heel veel vragen oproept", zegt Johan van Slooten van het CDA. "Wat mag er nou eigenlijk wel en wat niet? En is het nou de Inspectie of Omgevingsdienst die inspecteert." De partij is ook benieuwd naar de daadwerkelijke risico's van het ontgassen.

Het risico voor de volksgezondheid is ook waar JA21 naar vraagt in haar schriftelijke vragen. Met name de invloed op woongebieden die dicht bij de ontgassingsroutes liggen baart de partij zorgen. JA21 wil weten of het College van Gedeputeerde Staten daar voldoende inzicht in heeft. GroenLinks vraagt zich af hoe het kan dat er wel een nationaal verbod is op het ontgassen in dichtbevolkte gebieden, maar niet in dunbevolkte. Dit punt zou wat GroenLinks betreft zo snel mogelijk aangekaart moeten worden bij het ministerie in Den Haag.

PVV bezorgd over schippers
Ook de PVV pleit voor maatregelen die het provinciale niveau overstijgen. "Er zijn meerdere partijen hierbij betrokken. En dat speelt zich al af in Brussel."

Fractievoorzitter Willem Boutkan vraagt daarnaast aandacht voor het personeel op de binnenvaartschepen. Bij het ontgassen zitten zij 'op de eerste rang', en ze krijgen dan ook als eerste te maken met de gevolgen.

Volgens Boutkan is er een manier om het ontgassen te voorkomen, namelijk door gebruik te maken dan een zogeheten dampretourleiding. Die is echter niet op alle plekken aanwezig en wordt beperkt gebruikt. "Als een schipper bij het vullen van zijn tankschip vraagt om aangesloten te worden op dampretourleiding, dan komen commerciële belangen om de hoek kijken. Want dan blijkt bijvoorbeeld dat de ontvanger van de lading daar niet voor betaald heeft. En dan moet een terminal kosten gaan maken."

Boutkan noemt het "Te zot voor woorden dat geld hier boven gezondheid gaat." "Daar is de schipper met zijn bemanning de dupe van. En als hij er iets van zegt komt hij op een zwarte lijst te staan en krijgt hij geen lading meer aangeboden. Dus wordt je dubbel gepakt."

In Almere zijn inmiddels ook door NIDA schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel