Inwoners maken zich sterk voor nascheiden afval

ALMERE • Di 26 mei 2020 | 17:09 • Dinsdag 26 mei 2020 | 17:09

Bewonersplatformen in de Almeerse Sieradenbuurt en Filmwijk zijn een burgerinitiatief gestart. Zij willen namelijk dat heel Almere afval gaat inzamelen via de zogenoemde PMD+ methode. Volgens de bewoners levert het geld op als heel Almere op die manier afval inzamelt en zijn voorgenomen bezuinigingen op de afvaldienstverlening niet nodig. "Inmiddels weten we dat machines dat veel beter kunnen dan mensen", aldus Juliëtte de Sévaux van bewonersplatform Sieradenbuurt.

De Sévaux heeft samen met vrijwilligers meer dan 150 handtekeningen verzameld. Daarmee dwingen ze de raad om het onderwerp te bespreken en er een besluit over te nemen. Het voorstel is al in een vergevorderd stadium en wordt binnenkort ingediend.

PMD+ staat voor plastic, metaal/blik, drinkpakken en restafval. Dit systeem is gebaseerd op nascheiding, waarbij huishoudens al deze types afval in één gezamenlijke bak mogen gooien. Na het ophalen van de containers wordt het afval vervolgens gescheiden.

Bewoners van de Sieradenbuurt en Filmwijk scheiden al drie jaar via het PMD+ principe. De gemeente evalueerde de proef en dat leverde positieve resultaten op. De proefkonijnen hielden gemiddeld 48 kilo restafval per huishouden over. Daarmee voldoet de proef aan de doelstelling van de gemeente om de hoeveelheid restafval terug te dringen tot onder de 50 kilo per huishouden.

Op grotere schaal testen
Maar het systeem moest volgens de gemeente op grotere schaal getest worden om te weten of dit een oplossing voor de stad als geheel is. De proef met PMD+ wordt daarom verlengd en uitgebreid. Volgens De Sévaux is dat helemaal niet nodig, omdat het in verschillende andere steden in Nederland is ingevoerd. "Als er vragen zijn, kunnen ze gewoon die steden benaderen."

Voorkeur voor Diftar
Het stadsbestuur wil over drie jaar overstappen naar een afvalstoffenheffing die wordt gebaseerd op de hoeveelheid aangeboden restafval; diftar. Dat kan tot nog toe niet op veel steun rekenen van inwoners en gemeenteraad. "Het betekent onprettige veranderingen voor Almeerders. We zien ook in grote steden in Nederland dat het niet goed werkt. Het leidt tot meer kosten en meer afvaldumpingen."

Zodra het burgerinitiatief is ingediend, wordt het onderwerp op de politieke agenda gezet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel