Almere ruimt 200 afvaldumpingen per dag op, 'Zeer teleurstellend'

ALMERE • Wo 17 juli 2024 | 13:01 • Woensdag 17 juli 2024 | 13:01

In Almere worden gemiddeld 200 afvaldumpingen per dag van straat gehaald. Dat laat de gemeente naar aanleiding van vragen van 1Almere weten. Om de afvalproblemen aan te pakken, neemt de stad nieuwe maatregelen voor een 'schone leefomgeving'. De gemeente noemt de dumpingen een doorn in het oog.

"Er liggen hele bankstellen, kleden en kinderwagens voor de deur", vertelde Meerke Werter uit Muziekwijk vorige maand. Vanaf haar balkon ziet zij hoe mensen 'de gekste dingen' achterlaten. Dit gebeurt overdag, maar ook steeds vaker 's nachts.

Tientallen Almeerders reageerden dat zij haar probleem herkennen. Zij schrijven het gevoel te hebben dat Almere 'verloedert' en dat het 'alleen maar erger wordt'.

Een miljoen euro per jaar
Afvaldumpingen komen door de hele stad voor. "En dat terwijl het in onze gemeente gratis is om je afval op te laten halen. Dat er Almeerders zijn die er desondanks voor kiezen hun afval op straat te gooien, vinden wij zeer teleurstellend", laat een woordvoerder van Almere weten.

Om alle troep zo veel mogelijk op te ruimen, rijdt de gemeente elke werkdag rond met twee zogenoemde dumpingswagens. Op maandag zijn dit er zelfs drie.

Per jaar ontvangt de gemeente tussen de 8000 en 9000 meldingen. Dat is volgens de gemeente niet per se representatief voor het aantal daadwerkelijke dumpingen. Er kunnen voor één dumping meerdere meldingen binnenkomen en ook niet alle dumpingen worden gemeld.

De dumpingen zijn een dure grap voor de stad. Jaarlijks gaat er een miljoen euro uit naar het opruimen en verwerken ervan. Deze kosten worden betaald uit de afvalstoffenheffing; door de Almeerders zelf dus.

Database
De gemiddelde 200 dumpingen per dag zijn dumpingen die door Almeerders zijn gemeld én dumpingen die de gemeente zelf aantreft op bekende 'hotspotlocaties', waar de gemeente op eigen initiatief langsrijdt.

"We bouwen aan een database waar medewerkers van Stadsreiniging kunnen bijhouden waar deze hotspots zijn", vertelt de woordvoerder. "Op dit moment zijn we nog voornamelijk afhankelijk van de ogen van Almeerders."

Met deze database hoopt de gemeente niet alleen meer inzicht te krijgen in waar populaire dumpplekken zijn, maar ook in waarom ze zich daar bevinden.

"We kunnen dan kijken of de containers bijvoorbeeld te klein zijn en of ze wel op de juiste plek staan", legt de woordvoerder uit. "We gaan ook kijken of het helpt om containertuintjes aan te leggen."

De gemeente denkt dat mensen minder geneigd zijn om hun vuilniszakken bovenop een bloemenperkje achter te laten.

Dweilen met de kraan open
Almere loopt al jaren tegen het dumpingsprobleem aan. Almeerders zijn er klaar mee, en ook de gemeente is het een 'doorn in het oog'. Vorig jaar sleepten ratten in Poort nog met huisvuil door de wijk. Het vuilnis werd vanwege gebrek aan ruimte naast de containers gezet. Ook in Staatsliedenwijk in Stad was het om dezelfde reden raak.

Na ingrijpen van de gemeente en woningcorporaties keerde de rust weder in deze wijken, maar het lijkt dweilen met de kraan open. Het afvalprobleem blijft zich voordoen.

In de eerste helft van dit jaar werden 76 afvaldumpers op heterdaad betrapt en 98 keer was de dumping herleidbaar naar degene die het achterliet. In beide gevallen draait de dumper zelf op voor de kosten, maar dat is de minderheid van de gevallen.

De betrapte dumpers krijgen een boete en moeten hun afval weer meenemen.

Betrokken inwoners zorgen voor schone buurt
"We weten dat er relatief meer afvaldumpingen zijn op plekken waar veel mensen bij elkaar wonen", vertelt de woordvoerder. Ook in nieuwbouwwijken wordt relatief meer grofvuil op straat achter gelaten, zoals laminaat en grote dozen.

"Misschien weten die mensen nog niet dat je de gemeente kunt bellen. We gaan onderzoeken of we dat beter kunnen communiceren." De gemeente merkt daarnaast dat de betrokkenheid van bewoners een positief effect heeft op hoe schoon de buurt is.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel