Inwoners en politiek boos vanwege nieuw afvalplan
De voorstellen van het Almeerse college van burgemeester en wethouders om de afvalinzameling in de stad drastisch te veranderen, kunnen nu al rekenen op veel kritiek. Een petitie tegen de plannen was donderdagavond ruim 5000 keer getekend.
Het stadsbestuur kwam woensdag met een pakket aan maatregelen. Daarin wordt onder meer voorgesteld een eind te maken aan de huidige situatie waarbij alleenstaanden evenveel aan afvalstoffenheffing betalen als gezinnen. Daarnaast gaat bijvoorbeeld het ophalen van grofvuil 30 euro per keer kosten. De gemeenteraad moet zich nog buigen over de voorstellen.
Almeerders spuwen hun gal
Uit de reacties op sociale media blijkt dat Almeerders het niet eens zijn met de voorgestelde plannen. Op de redactie van Omroep Flevoland stromen de mailtjes binnen van mensen die het geen goed idee vinden. Ook via andere kanalen, zoals social media en WhatsApp komen veel berichten binnen van klagers.
Sommige mensen die reageren vinden de nieuwe plannen ronduit schandalig. "Ben potverdikkie alle bakken gaan aanvragen omdat dit goed voor het milieu is en nu wordt het papier nog maar 1 keer per maand opgehaald, maar de kosten voor ons zijn hetzelfde", schrijft een inwoonster van Almere op Facebook.
Uit de reacties blijkt ook dat burgers bezorgd zijn over het aantal dumpingen. Die gaan volgens hen straks alleen maar toenemen, als de plannen worden goedgekeurd. "Oerdom om minder vaak dumpingen op te ruimen en grofvuil niet meer gratis op te halen. Vuil trekt vuil aan en als mensen moeten gaan betalen zullen dumpingen toenemen", reageert David de Vreede op Facebook. De kosten voor het ophalen van grofvuil worden ook genoemd als probleem.
Een afvaldumping bij het Fugaplantsoen in Almere Muziekwijk
Volgens meerdere Almeerders is het voor sommigen een probleem om 30 euro te betalen voor het aanbieden van grofvuil. "En dan nog eens te bedenken hoe dit is voor mensen die geen auto hebben of kunnen betalen. Alsof die mensen wel 30 euro voor grof vuil kunnen neertikken", stelt Anne-Pauline Grotenhuis via de social media. Ook het weghalen van de bladkorven wordt genoemd als probleem. In de gft-bak is namelijk niet veel ruimte voor snoeiafval.
Wethouder van geen kwaad bewust
Volgens wethouder Jan Hoek (GroenLinks) is er nog weinig aan de hand. "Er gaat in de eerste plaats nog niets gebeuren. Dit is een plan waar de gemeenteraad om vroeg en dat hebben we gemaakt". Volgens Hoek moeten er bij de afvalinzameling drie dingen gebeuren. Zo moeten er nieuwe spullen komen om in te zamelen, wil de gemeenteraad dat de afvalstoffenheffing omlaag gaat en onderscheid te maken tussen een- en meerpersoonshuishoudens.
Hoek ziet als ideale situatie het Diftar-systeem, dat staat voor gedifferentieerde tarieven. Je krijgt dan twee rekeningen. Een vast bedrag voor de kosten van inzameling en een variabele rekening het de hoeveelheid afval die iemand produceert.
Met dat plan ga je niet bereiken wat je wil
De PvdA in Almere ziet het afvalplan van het college niet zitten. "Toen ik het plan zag was het echt even schrikken", zegt Leida Höhle van de partij. In de stad Almere is veel overlast van afvaldumpingen. Als de plannen uitgevoerd worden, is het straks lastiger en vooral duurder om grofvuil op te halen. "Op die manier heb je straks een afvalstad." Höhle wil graag met de wethouder om de tafel zitten om het over dit plan te hebben. "En anders via een videogesprek." Met dat plan gaat Almere niet voor elkaar krijgen wat het wil: een afvalvrije stad, zo zegt de PvdA'er.
"Toen ik het plan zag was het echt even schrikken"
Een punt dat volgens haar wel zin heeft om door te voeren is het niet meer direct ophalen van afvaldumpingen "Misschien voeden we de mensen daardoor niet goed op. Zo wordt het makkelijk gemaakt om de afval te lozen", zegt Höhle. Ze vindt dat mensen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun eigen troep.
Dweilen met de kraan open
Colette Holter van de VVD in Almere vindt dat er iets mist in de plannen: de handhaving. Zonder goede handhaving is het volgens haar dweilen met de kraan open. Dat er in de plannen niets staat over extra inzet, vindt ze merkwaardig.
Verder is ze van mening dat de afvalstoffenheffing omlaag moet met behoud van de huidige service. "Almeerders zijn de dupe van de nieuwe plannen als ze doorgaan. Dat mag niet de bedoeling zijn." De afvalproblemen in de stad gaan haar aan het hart. Vooral de dumpingen die het straatbeeld vervuilen. "De straten horen gewoon schoon te zijn. Dat is een basisbehoefte." Ze is bang dat de stad straks één grote vuilnisbelt wordt.
Kosten omhoog, of service omlaag
Wethouder Hoek legt een keuze aan de gemeenteraad voor. "De raad wil dat de afvalstoffenheffing omlaag gaat, dat betekent dat ergens anders dat geld vandaag gehaald moet worden. Mogelijk gaat dan het serviceniveau omlaag." Of moet volgens Hoek geld uit andere potjes komen.
"In een grote stad is meer anonimiteit en denken mensen dat ze meer kunnen maken."
Hoek zegt dat er in een grote stad, altijd wel wat is. Zo zijn er heel veel mensen die zich goed aan de regels houden een een aantal dat denkt dat de regels niet voor hen gelden. "In een grote stad is meer anonimiteit en denken mensen dat ze meer kunnen maken'.
Proefballonnen
Willem Boutkan van de PVV Almere denkt dat het nieuwe afvalbeleid één groot drama wordt. "Wat bezielt het college om dit voor te stellen?", vraagt hij zich af. Hij had liever gezien dat het college de plannen eerst besproken had met de raad, en daarna had gepresenteerd.
Volgens Boutkan laat het college een hele partij proefballonnen op, om daarna te bekijken welke de raad kapot schiet. Hij denkt niet dat veel van de plannen straks overeind blijven. "Als de plannen doorgaan, dan gooien ze het hele afvalbeleid over de schutting. Dat is een slecht idee."
Het raadslid stelt dat het zeker nog geen gelopen race is. "Het college doet net of de plannen al doorgevoerd zijn. Daar is nog helemaal geen sprake van."
Afvalstoffenheffing levert te weinig op
Per jaar levert de afvalstoffenheffing ongeveer 33 miljoen op. Dit is kennelijk niet genoeg om het afvalapparaat draaiende te houden. "We hebben gewoon dure auto's, we zitten met regels van de rijksoverheid en we hebben in Almere gewoon heel veel dienstverlening. De stad is echt schoon", zegt wethouder Hoek.
De uitspraak dat de stad schoon is schiet in het verkeerde keelgat bij de Partij voor de Dieren. Elke maand organiseert de partij een opruimactie waarbij zwerfvuil uit de natuur wordt gehaald. "Ik verbaas mij er elke keer weer over hoeveel troep je dan tegenkomt," zegt raadslid Marjolijn Veenstra. De Partij voor de Dieren zegt geschrokken te zijn van de voorstellen van het college. Gevreesd wordt bijvoorbeeld dat vuil dat bij containers wordt gedumpt rond gaat slingeren als het niet meer zo snel wordt weggehaald.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Almere ruimt 200 afvaldumpingen per dag op, 'Zeer teleurstellend'
ALMERE • Wo 17 juli • Woensdag 17 juliIn Almere worden gemiddeld 200 afvaldumpingen per dag van straat gehaald. Dat laat de gemeente naar aanleiding van vragen van 1Almere weten. Om de afvalproblemen aan te pakken, neemt de stad nieuwe ma...
-
Bankstellen en kinderwagens voor de deur: Almeerse is klaar met afvaldumpers
ALMERE • Vr 28 juni • Vrijdag 28 juniIn de Almeerse Muziekwijk heeft Meerke Werter een weids uitzicht over de buurt, maar ze is vooral druk met wat er voor de deur gebeurt. Haar woning staat pal tegenover afvalcontainers, die een populai...
-
Vuilniszakken en vaten gedumpt langs Elburgerweg
DRONTEN • Di 13 september • Dinsdag 13 septemberOnbekenden hebben in de nacht van maandag op dinsdag een grote hoeveelheid afval gedumpt langs de Elburgerweg bij Dronten. Het gaat om tientallen vuilniszakken en acht rode vaten. Ook liggen er losse...
recent nieuws
-
Almeerder verloor beide benen, maar behoudt passie voor sport
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberHij verloor twee benen bij een ernstig ongeluk en een arts waarschuwde hem dat hij mogelijk nooit weer zou kunnen lopen. Maar nu, vijf jaar later, loopt, rent en fietst Almeerder Klaas Talma weer. En...
-
Leden Fish Potato Run lopen estafette naar het Glazen Huis in Zwolle
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberElf bestuursleden van de Fish Potato Run en twee andere hardlopers hebben 2600 euro opgehaald voor 3FM Serious Request. Ze gingen zondag in estafette van de atletiekbaan in Emmeloord naar het Glazen H...
-
Vredeslicht en lichtjestour in Dronten zorgen voor hoop en blijdschap
DRONTEN • Zo 22 december • Zondag 22 decemberTrekkers met knipperende kerstlampjes, sterren en sneeuwpoppen op de trekhaak, ze zorgden zaterdagavond voor veel blije gezichten langs de route van de traditionele lichtjestour in Dronten. Voordat de...