Ondanks goud en zilver geen huldiging voor Youssifou en De Geus in Almere

ALMERE • Di 20 augustus 2024 | 18:46 • Dinsdag 20 augustus 2024 | 18:46

De Almeerse topsporters Laila Youssifou en Jonas de Geus zullen niet in Almere gehuldigd worden voor hun prestaties tijdens de Olympische Spelen in Parijs.

Dit omdat zij niet meer in Almere wonen en hier ook niet geboren zijn. Dat laat de gemeente Almere weten.

Huldiging
Beide sporters brachten wel een groot deel van hun leven in Almere door. Hoewel de twee sporters op 13 augustus in Den Haag gehuldigd werden door minister-president Dick Schoof en staatssecretaris Vincent Karremans, blijft een huldiging in Almere dus uit.

"Deze week krijgen zij een kaart met een persoonlijke felicitatie van de burgemeester en wethouder sport met een bos bloemen. Geen huldiging omdat zij niet in Almere geboren zijn en niet meer in Almere wonen. Vanwege de start van hun sportcarrière in Almere dus aandacht hiervoor via een kaart met bloemen", aldus een gemeente-woordvoerder.

Youssifou en De Geus sleepten allebei een medaille voor Nederland binnen. Ze groeiden beiden op in Almere, waar ook hun sportcarrière begon. Tijdens de Olympische Spelen plaatste de gemeente wel meerdere felicitaties op hun socialmediakanalen.

Sportcarrière
Youssifou groeide op in de Almeerse Stedenwijk. Haar passie voor roeien werd aangewakkerd door een sportoriëntatieproject op school, waarna ze zich aansloot bij roeivereniging Pampus.

De Geus, opgegroeid in de Muziekwijk, ontdekte zijn talent voor hockey al op jonge leeftijd. Toen hij zes jaar was begon hij bij De Almeerse Hockey Club. Hij bleek veel talent te hebben, waardoor hij al snel in het eerste team van de hockeyclub terechtkwam.

Olympisch Goud en Zilver
Roeister Youssifou won de zilveren medaille met de dubbelvier. Samen met Roos de Jong, Bente Paulis en Tessa Dullemans werd ze op de finish nipt verslagen door het Britse team, nadat de Nederlandse boot de hele race aan kop had gelegen. Een fotofinish moest uiteindelijk het verschil bepalen, dat slechts 0,15 seconden bedroeg. Duitsland eindigde op de derde plaats.

Hockeyer De Geus won goud met het Nederlandse team, waarmee Oranje voor het eerst sinds 2000 weer olympisch kampioen werd. De finale tegen Duitsland eindigde in een 1-1 gelijkspel. Na een spannende serie shoot-outs versloeg Nederland aartsrivaal Duitsland met 3-1.

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel