Deze vier Flevolandse sporters gaan strijden voor Olympisch goud

FLEVOLAND • Vr 26 juli 2024 | 9:50 • Vrijdag 26 juli 2024 | 9:50

Na lang zwoegen en voorbereiden voor de deelnemers beginnen vanavond om 19.30 uur officieel de Olympische Spelen in Parijs. Na de openingsceremonie wordt er in de Franse hoofdstad ruim twee weken gesport op het hoogste niveau. Lees hier het verhaal van de Flevolanders die naar de Spelen gaan.

Windfoiler Sara Wennekes, handbalkeepster Yara ten Holte, roeister Layla Youssifou en hockeyer Jonas de Geus - alle sporters zijn afkomstig uit Almere - zijn de Flevolandse sporters die deze Olympische Spelen in actie komen.

Sara Wennekes
Het verhaal van de 28-jarige Wennekes is bijzonder. Ze was jarenlang als windsurfster actief in de RS:X-klasse, maar het lukte haar tijdens de grote wedstrijden niet om goede resultaten te halen. Zo wist zij zich niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen in 2021 in Tokio.

Maar Wennekes weet dat in 2024 een nieuw onderdeel op het programma staat. De RS:X-klasse wordt vervangen door de iQFOiL-klasse. Windfoilen is een nieuw onderdeel binnen het windsurfen. Aan de onderkant van het board zit een bijzondere constructie: een vin van bijna één meter lang en 'een soort van vleugels, net als die van een vliegtuig. Daardoor worden er snelheden gehaald van 50 kilometer per uur.

Ze wordt gegrepen door dit onderdeel en bereidt zich op een eigen wijze voor. Wennekes besluit haar huis op te zeggen en een busje aan te schaffen. Op deze manier kon de surfster veel trainen in het buitenland. En met resultaat. In februari kwalificeerde zij zich voor de Olympische Spelen, ten koste van Lilian de Geus uit Almere, die daarna stopte met haar carrière.

De watersporters en dus ook Wennekes komen tijdens de Olympische Spelen in actie op het water bij de Franse stad Marseille, en dus niet Parijs. De Almeerse wil voor een medaille gaan.

Zondag komt Wennekes voor het eerst in actie. De finales zijn op vrijdag 2 augustus.

Programma Sara Wennekes
Zondag 28 juli:

11:00 iQFoil vrouwen: race 1, 2, 3 en 4
Maandag 29 juli:
11:00 iQFoil vrouwen: race 5, 6, 7 en 8
Dinsdag 30 juli:
11:00 iQFoil vrouwen: race 9, 10, 11 en 12
Woensdag 31 juli:
11:00 iQFoil vrouwen: race 14, 15, en 16
Donderdag 1 augustus:
11:00 iQFoil vrouwen: race 17, 18, 19 en 20
Vrijdag 2 augustus:
11:00 iQFoil vrouwen: kwartfinales, halve finales en finale (eventueel met Sara Wennekes)

Yara ten Holte
Voor de 24-jarige Yara ten Holte uit Almere zijn de Spelen al begonnen. Donderdagochtend speelde zij met het Nederlands handbalteam de eerste wedstrijd tegen Angola. In 2021 bij de vorige spelen was zij nog reserve en mocht ze niet in het Olympisch dorp verblijven, maar bij deze Spelen is zij basisspeelster bij het handbalteam

De ambities in Parijs zijn hoog. Ten Holte wil voor een medaille gaan. De ervaring van de topspeelsters Lois Abbingh, Angela Malenstein en Estevana Polman moet daarbij helpen. Zij hebben eerder al meegedaan aan de Olympische Spelen en wonnen goud op het WK in 2019.

Ten Holte is dus al in actie gekomen. Komende zondag is de tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk om 21.00 uur. De eventuele kwartfinales beginnen op woensdag 6 augustus. De finale is zaterdag 10 augustus.

Programma Yara ten Holte
Zondag 28 juli:

21:00 uur Nederland-Frankrijk
Dinsdag 30 juli:
14:00 uur Nederland-Spanje
Donderdag 1 augustus:
09:00 uur Nederland-Brazilië
Zaterdag 3 augustus:
09:00 uur Nederland-Hongarij
Dinsdag 6 augustus:
23:30 uur Eventuele kwartfinale
Donderdag 8 augustus:
16:30 uur Eventuele halve finale
Zaterdag 10 augustus:
17:30 uur Eventuele finale

Layla Youssifou
Ze is deze zomer de enige Almeerse roeister op de Olympische Spelen in Parijs. Plaatsgenoot Niki van Sprang redde het eind mei niet om zich te kwalificeren in de tweemans roeiboot, de 'twee-zonder'.

Voor Youssifou worden het haar tweede Spelen. Ze deed drie jaar geleden in Tokio ook mee en werd toen zesde. Ze roeit in de dubbelvier en heeft daar de laatste tijd veel succes mee.

In de laatste wereldbeker, in het Zwitserse Luzern, eindigt Youssifou met haar teamgenoten op de tweede plek. En ook op het laatste WK eindigde deze boot als tweede. "Maar natuurlijk willen we voor goud gaan in Parijs."

Daarbij kan ze rekenen op veel support van het thuisfront, want drie jaar geleden in Tokio konden er weinig supporters zijn vanwege het coronavirus. Daarom kijkt zij reikhalzend uit naar de komende Spelen.

Youssifou komt zaterdag al voor de eerste keer in actie. Maandag zijn de finales in de dubbel vier.

Programma Layla Youssifou
Zaterdag 27 juli:

12:50 Kwalificaties dubbel vier
Maandag 29 juli:
11:30 Eventueel herkansing dubbel vier
Woensdag 31 juli:
12:38 Finales dubbel vier

Jonas de Geus
Het wordt voor de 27-jarige De Geus zijn tweede deelname aan de Olympische Spelen. In 2021 in Tokio werd de speler met het Nederlandse team uitgeschakeld door Australië in de kwartfinales door shoot-outs.

Dit jaar willen de hockeymannen gaan voor eremetaal, het liefst goud. Want de Olympische gedachte mag dan luiden: 'Meedoen is belangrijker dan winnen", De Geus is niet naar Parijs gekomen om alleen maar te spelen.

Programma Jonas de Geus
Zaterdag 27 juli:

12.45 uur Nederland-Zuid-Afrika
Zondag 28 juli:
19:45 uur Nederland-Frankrijk
Dinsdag 30 juli:
12.45 uur Groot-Brittanië - Nederland
Woensdag 31 juli:
17:30 uur Nederland-Duitsland
Vrijdag 2 augustus
10:30 uur Nederland - Spanje

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel