Almere heeft huisvesting statushouders op orde, rest van gemeenten haalt doel niet
De gemeente Almere heeft in het afgelopen jaar een flinke inhaalslag gemaakt met het huisvesten van statushouders. De gemeente heeft zelfs meer statushouders een huis aangeboden dan volgens de landelijke norm nodig is. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksoverheid. De andere Flevolandse gemeenten haalden de doelstelling niet, daar liepen de tekorten juist op.
Het probleem speelt niet alleen in Flevoland. In heel Nederland vangen gemeenten te weinig statushouders op. Van de 342 gemeenten hebben er 289 een achterstand, 53 hebben een voorsprong.
Almere op voorsprong
Almere moest afgelopen jaar plek bieden aan 489 statushouders. Dat is inclusief een achterstand van 45 plekken die de gemeente nog had. In totaal vond de gemeente plek voor 494 statushouders. Almere heeft nu dus een voorsprong voor dit nieuwe jaar van vijf plekken.
Eerder werd al duidelijk dat de gemeente op dreef was met het huisvesten van statushouders. In een brief van de provincie stond dat de gemeente een 'flinke inhaalslag' zou gaan maken. In 2023 gaf de provincie de gemeente Almere nog de laatste kans om een plan van aanpak te maken voor de opvang van statushouders, omdat de tekorten in Almere toen groot waren. Gebeurde dat niet, dan zou de provincie gaan ingrijpen.
Alle gemeenten in Nederland moeten statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) huisvesten. De Rijksoverheid bepaalt elk halfjaar hoeveel van die statushouders een plek moeten krijgen per gemeente. Dat hangt af van de grootte van de gemeente. De gemeenten moeten dan zelf zorgen voor woningen.
Flinke tekorten Lelystad en Urk
Bij de andere Flevolandse gemeenten zijn de tekorten ten opzichte van 1 januari 2024 juist opgelopen. Vooral Lelystad en Urk hebben een probleem. De gemeente Lelystad moest afgelopen jaar inclusief tekorten van vorig jaar 184 plekken creëren. Dat lukte maar voor 116, waardoor het tekort aan plekken oploopt van 18 naar 68.
Op Urk was het tekort begin vorig jaar 'nog' 29 woonplekken. Daarnaast moest de gemeente plek vinden voor 44 statushouders. In totaal realiseerde de gemeente twaalf plekken. Daardoor is er nu een tekort van 61.
Noordoostpolder, Zeewolde, Dronten
In Noordoostpolder nam het tekort ook toe. Daar moesten nog achttien plekken van vorig jaar worden ingehaald en nog 99 plekken in 2024 gerealiseerd worden. Dat lukte niet en daardoor is het tekort van achttien naar 30 plekken gegaan.
Ook Zeewolde en Dronten haalden hun doelstellingen niet. In Zeewolde ging het tekort van zeventien naar 27. In totaal gaf de gemeente 38 statushouders onderdak. Zeewolde kreeg vanwege de achterstanden vorig jaar een tik op de vingers van de provincie, omdat er al meerdere keren op rij tekorten waren.
In Dronten is de stijging van het tekort klein van 44 naar 48. De gemeente moest 132 plekken realiseren inclusief achterstanden. In totaal werden er 84 plekken gecreëerd. Net als Zeewolde sprak de provincie ook Dronten aan op de achterstanden.
Gemeenten hebben de afgelopen jaren veel moeite gehad met het huisvesten van statushouders. Dat komt door de woningnood. Omdat gemeenten hun doelen niet halen, ontstaan er ook problemen in asielzoekerscentra. Statushouders kunnen daar namelijk pas uit vertrekken als ze een huis hebben in de gemeente. Op dit moment wordt ongeveer een kwart van de bedden in de AZC's bezet gehouden door een statushouder.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Provincie dwingt Dronten tot actieplan voor huisvesting statushouders
DRONTEN • Do 5 december • Donderdag 05 decemberAls Dronten op 1 januari nog steeds een achterstand heeft bij het huisvesten van statushouders, moet de gemeente een plan indienen bij de provincie om toch genoeg plekken te realiseren. Dat schrijft de...
-
D66 Almere wil statushouders bij elkaar in één woning plaatsen
ALMERE • Wo 4 december • Woensdag 04 decemberD66 in Almere wil dat het mogelijk wordt dat meerdere alleenstaande statushouders in één huis mogen samenwonen. Dit kan al tijdelijk, maar D66 wil het permanent mogelijk maken en dient hiervoor een motie...
-
Woningcorporatie NOP wil 300 nieuwe huizen bouwen, gemeente vindt dit te weinig
NOORDOOSTPOLDER • Zo 24 november • Zondag 24 novemberIn de komende jaren moeten er 307 nieuwe huurwoningen in Noordoostpolder worden gebouwd. Dat wil woningcorporatie Mercatus. Van die 307 woningen moeten er 246 huizen in Emmeloord komen waaronder 60 tijdelijke...
recent nieuws
-
Almeerse politie waarschuwt voor 'Irish Travellers'
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe Almeerse politie waarschuwt op sociale media voor 'Irish Travellers'. Deze mensen bieden verschillende diensten aan de deur aan of via flyers. Volgens de politie lijken die aanbiedingen vaak mooi,...
-
Raadslid Buyatui voelt zich bedrogen over 'moskeespionage': 'Woest. Ik ben echt boos'
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februari"Woest. Ik ben echt boos, woedend," zegt Hassan Buyatui, raadslid van Denk in Almere. "Vooral omdat ik dit eigenlijk wist. Ik heb het de afgelopen jaren een aantal keer aangekaart, op allerlei manieren....
-
Klok kerkje luidt 305 keer tijdens herdenking watersnoodramp 1825
SCHOKLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februari"De geschiedenis van Schokland moeten we niet vergeten." Dat zei Bas Visscher van museum Schokland dinsdagavond bij de herdenking van de watersnoodramp van 1825. Zo'n twintig bezoekers waren bij die herdenking...