Flevolandse gemeenten raken verder achterop met huisvesten statushouders

FLEVOLAND • Vr 25 oktober 2024 | 9:28 • Vrijdag 25 oktober 2024 | 9:28

De zes Flevolandse gemeenten zijn in de eerste helft van dit jaar verder achterop geraakt met het huisvesten van statushouders. Dat blijkt uit een halfjaarlijks overzicht van de provincie. De achterstand per 1 juli was in elke gemeente groter dan die op 1 januari.

Dit komt voor een belangrijk deel doordat gemeenten er elk half jaar weer een nieuwe taakstelling van het Rijk bij krijgen en omdat er door de woningnood slechts weinig huizen beschikbaar komen. Dronten, Zeewolde en vooral Urk hebben dit jaar nog maar weinig mensen weten te plaatsen. In Urk lukte dat slechts met 2.

Opgeteld wisten de gemeente in de eerste helft van dit jaar 335 mensen een plek te geven. Maar de gemeenten lopen samen nog altijd 302 statushouders achter.

Provincie houdt toezicht
De provincie houdt in de gaten hoe goed het de gemeenten lukt om statushouders een woning te bieden. Als dit te ver achter gaat lopen op de taakstelling, gaat de provincie meekijken. Dat gebeurt al een tijdje in Dronten, Noordoostpolder en Urk.

Maar ook Zeewolde en Lelystad krijgen nu te maken dit zogenoemde actieve toezicht. Gemeenten die te lang een achterstand hebben, moeten een plan opstellen waarin ze aangeven hoe zij de zaken weer op orde denken te krijgen.

Almere is op dreef
Almere deed het de laatste maanden redelijk goed. Als grootste gemeente moet de stad jaarlijks ook het grootste aantal statushouders huisvesten. De achterstand wegwerken lukte de eerste helft van dit jaar niet, maar de gemeente wist wel 184 van de 278 benodigde plekken in de stad te realiseren.

Almere heeft volgens de provincie in het derde kwartaal bovendien een flinke inhaalslag gemaakt. De gemeente heeft ook afspraken gemaakt voor de rest van 2024. De provincie verwacht dan ook dat Almere de zaken dit jaar wel op orde krijgt. Of er in de andere gemeenten sinds 1 juli ook substantiële stappen zijn gezet, blijkt niet uit het stuk van de provincie.

Andere gemeenten
Urk lijkt als kleinste gemeente voor de grootste uitdaging te staan. Het dorp had in de eerste helft van dit jaar 52 mensen moeten huisvesten. Voor maar liefst 50 van hen lukte dat niet. Omdat de taakstelling voor Urk voor de tweede helft op 21 is gesteld, moet het dorp in totaal dit jaar nog 71 plekken regelen.

Lelystad moet dit jaar nog 122 plekken regelen om op 0 uit te komen. In Dronten moeten nog 98 statushouders een plek krijgen. In Noordoostpolder gaat het om 78. Voor Zeewolde gaat het nog om 51 plekken.

In het eerste kwartaal van volgend jaar maakt de provincie de cijfers over heel 2024 bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel