Gemeente wil statushouders zoveel mogelijk spreiden in de stad
De gemeente Almere wil er op verschillende manieren voor zorgen dat voldoende statushouders een woning toegewezen krijgen. Dat staat in een plan van aanpak over het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het belangrijkst vindt het college van b en w dat statushouders goed worden verspreid door de stad. De gemeente heeft het plan op vrijdag naar de provincie gestuurd ter controle.
Elke gemeente in Nederland is wettelijk verplicht om een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Almere moet dit jaar nog voor 551 mensen een huis regelen. Lange tijd zag het er naar uit dat dit doel niet gehaald werd, en daarom legde de provincie Flevoland een ultimatum op aan de gemeente. Uiterlijk op 2 juni moest er een plan zijn hoe de gemeente het probleem zou aanpakken.
In het plan, dat precies op de laatste dag, 2 juni naar de provincie is verstuurd, staan verschillende oplossingen. Zo wil de gemeente vrijkomende huurwoningen voor een deel met voorrang toewijzen aan statushouders. Ook zijn plannen om bestaande woningen en bedrijfsgebouwen te kopen om daar mensen in onder te brengen. En op de langere termijn moeten nieuwe sociale huurwoningen en 1000 flexwoningen zorgen voor voldoende onderdak. Ten slotte wil de gemeente meerdere mensen samen in één woning plaatsen.
De gemeente kiest er bewust voor om de honderden vluchtelingen met een verblijfsvergunning niet op één plek te huisvesten, maar te verspreiden door de stad. Dit 'in het belang van de integratiekansen van deze groep en de balans en leefbaarheid in de wijken'. Statushouders die wachten op een woning krijgen voorrang bij vrijkomende sociale woningen, maar daarbij geeft de gemeente aan dat ze geen voorrang krijgen op andere Almeerders die met urgentie op de wachtlijst staan.
De uitwerking van de plannen is nog in volle gang, laat de gemeente weten. Er moet nog veel worden beslist en geregeld. Daarvoor is de komende tijd een speciale afdeling in het leven geroepen in het gemeentehuis. Om ook op de lange termijn voldoende woningen te vinden voor de statushouders, moet een meerjarenprogramma worden gemaakt.
De precieze locaties en details moeten nog worden uitgewerkt. Ook is onduidelijk wat de maatregelen gaan kosten. De provincie moet nog reageren op het plan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...