Minister hoopt Kamer op andere gedachten te krijgen over Lelystad Airport

FLEVOLAND • Do 10 oktober 2024 | 16:55 • Donderdag 10 oktober 2024 | 16:55

Minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat denkt dat hij de tegenstanders in de Tweede Kamer alsnog mee kan krijgen voor de opening van Lelystad Airport voor groot vliegverkeer. Dat zei hij donderdag in een Kamerdebat.

De Kamer sprak met de minister over de krimpplannen voor Schiphol, die een aantal fracties niet ver genoeg vindt gaan. En er is kritiek van de oppositie en regeringspartijen NSC en BBB dat minister Madlener blijft kijken hoe hij Lelystad Airport toch voor vakantievluchten kan openen.

Madlener herhaalde wat hij woensdagavond in een uitzending van Nieuwsuur zei: er zijn tegenstanders van opening, maar ook heel veel voorstanders van Lelystad Airport. Zeker in Flevoland is er veel steun.

"Heel veel mensen vragen mij dat: open alstublieft dat vliegveld! Het ligt er kant en klaar: er is een paar honderd miljoen belastinggeld in gaan zitten en ligt er gewoon te verstoffen."

Zorgvuldig nadenken
In het brede plaatje van wat er met de luchtvaart in Nederland moet gebeuren wil de minister zorgvuldig nadenken over Lelystad en volgend jaar duidelijkheid geven. Madlener vindt het daarom nog te vroeg om na te denken over een plan B, waarin Flevoland wordt gecompenseerd voor het geval er geen vakantievluchten komen.

Vooral de Partij voor de Dieren was kritisch. Kamerlid Ines Kostic verweet de minister dat hij zich voor het karretje van de luchtvaartlobby laat spannen. Volgens haar hebben onderzoeken aangetoond dat er voor Lelystad Airport geen haalbare businesscase is. Nederland heeft helemaal geen behoefte aan de opening van de luchthaven.

Madlener bestreed dat en stelt dat de luchthaven voor de economie van Lelystad en Flevoland belangrijk is. Krimp van de luchtvaart zoals de PvdD wil, leidt er volgens de minister toe dat mensen naar het buitenland uitwijken en van daaruit op vliegvakantie gaan.

Motie
De minister zegt de PvdD-motie te respecteren, waarmee een meerderheid van de Tweede Kamer in januari het kabinet opriep om Lelystad Airport niet te openen.

Maar Madlener zoekt dus nog naar ruimte: "Ik wil toch nog kijken of we de zorgen kunnen wegnemen. Op dit moment leiden de zorgen tot een slot op de deur, maar als we ze wegnemen kan er een nieuwe situatie ontstaan."

Madlener hoopt vooral coalitiepartij BBB op andere gedachten te krijgen. Kamerlid Cor Pierik zei woensdag in Nieuwsuur dat de BBB op dit moment tegen opening is van het vliegveld, omdat er eerst een oplossing moet komen voor de stikstofproblemen van de landbouw en de zogeheten PAS-melders. Mocht dat lukken, dan sluit de partij steun voor Lelystad Airport niet uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel