Zeewolde overweegt starterslening voor niet-inwoners

ZEEWOLDE • Do 10 oktober 2024 | 14:28 • Donderdag 10 oktober 2024 | 14:28

De starterslening in Zeewolde komt als het aan de burgemeester en wethouders van de gemeente ligt ook beschikbaar voor starters die nu nog niet in Zeewolde wonen.

Volgens het college zijn er veel jongeren die graag in het dorp willen wonen. "Jongeren de mogelijkheden geven een woning in Zeewolde te kopen is belangrijk, omdat zij hier niet alleen gaan wonen maar omdat zij ook meebouwen aan het dorp als gemeenschap." Zo gaan ze volgens het college sporten, worden ze actief in verenigingen en gaan eventueel hun kinderen ook weer in Zeewolde naar school.

Makkelijker kopen
Een starterslening wordt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN) aan gemeenten in heel Nederland aangeboden. Met die lening moet het makkelijker worden voor starters om een woning te kopen.

De starter krijgt een lening met een rentevaste periode van 15 jaar en een looptijd van maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar hoeft er geen rente en aflossing te worden betaald.

Sinds de invoering van de regeling in 2009 zijn er in Zeewolde 198 startersleningen verstrekt. 45 aanvragen werden afgewezen of geannuleerd.

Grens omhoog
Bij het afsluiten van een lening wordt ook gekeken naar de aankoopprijs van de woning. Daar zit een maximumbedrag aan. Het college wil dit bedrag voortaan bepalen aan de hand van de betaalbaarheidsgrens.

Dat is de grens die de overheid stelt aan hoe duur een betaalbare koopwoning mag zijn. Dat wordt jaarlijks aangepast aan de dalingen en stijgingen van de prijzen op de woningmarkt. De grens ligt nu op 390.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel