Minder afval ophalen en duurdere parkeerkaarten gehandicapten door nieuwe bezuinigingen Almere

ALMERE • Do 10 oktober 2024 | 20:22 • Donderdag 10 oktober 2024 | 20:22

De gemeente Almere moet opnieuw bezuinigen. Dat komt door extra tegenvallers, zo blijkt uit de donderdag gepresenteerde financiële begroting van de stad. Door opnieuw stijgende kosten bij onder meer jeugdzorg, moet de gemeente zo'n 4 miljoen extra besparen, bovenop de al bestaande bezuinigingen.

Om de financiële tegenvallers op te vangen willen de burgemeester en wethouders onder meer bezuinigen op de afvaldiensten. Volgens het stadsbestuur kan dit door in de winter minder vaak afval op te halen, of door recycleperrons op maandag te sluiten. De voorgestelde maatregelen moeten bijna een miljoen euro besparen.

De gemeente gaat ook kijken naar de hoogte van subsidies aan instellingen. Zo zou de gemeente minder geld van het Rijk krijgen dan Almere aan subsidies uitgeeft, om op die manier de loon- en prijsstijgingen te compenseren. Door niet meer die extra subsidie bij te leggen, hoopt het college vanaf 2028 bijna 2 miljoen euro te besparen.

"We gaan onze instellingen dezelfde loon- en prijscompensatie geven als wij van het Rijk ontvangen. Dit vinden wij een hele vervelende maatregel. Maar het is nodig omdat het Rijk ons te weinig geld geeft.", zegt het college.

Een programmabegroting voor een gemeente bevat een overzicht van de beleidsplannen en doelstellingen voor het komende jaar, onderverdeeld in programma's zoals onderwijs, zorg en infrastructuur. Het laat zien hoeveel geld er per onderwerp wordt besteed en welke inkomsten de gemeente verwacht te ontvangen. Daarnaast biedt de begroting inzicht in hoe de gemeente haar beschikbare geld gaat inzetten.

Hoofpijndossiers
Eind september werd duidelijk dat de gemeente te kampen kreeg met een extra tegenvaller van zo'n 7 miljoen euro. De twee grootste hoofdpijndossiers zitten de stad opnieuw dwars. Zo krijgt Almere 4,5 miljoen euro minder uit het veelbesproken 'gemeentefonds' en kost jeugdzorg de stad opnieuw 3,5 miljoen euro extra.

De financiële tegenvallers hebben zich de afgelopen tijd opgestapeld voor de stad. Eerder werd duidelijk dat de gemeente een structureel tekort had van bijna 39 miljoen euro en bleek dat de spaarpot nagenoeg leeg is.

Om het huishoudboekje weer op orde te krijgen, presenteerde het college een pakket aan bezuinigingsmaatregelen en inkomstenverhogingen. Maar die maatregelen bleken dus nog niet genoeg te zijn. Zo moet de gemeente nog 4 miljoen euro extra bezuinigen om de begroting sluitend te maken.

Parkeerkaart gehandicapten duurder
Naast de voorgestelde bezuinigingen op de afvaldiensten, wil de gemeente ook nog kijken naar de kosten van medische onderzoeken om een gehandicapten-parkeerkaart te krijgen. Personen komen alleen in aanmerking voor zo'n kaart als iemand bijvoorbeeld een langdurige beperking heeft. Om dat vast te stellen is eerst een medisch onderzoek nodig. Dat kost nu nog 69,60 euro maar als het aan de gemeente ligt wordt dat zo'n 150 euro. Op die manier hoopt de gemeente per jaar tussen de 40.000 en 80.000 euro extra binnen te halen.

Symbolisch protest
Door 1 miljoen tekort op de begroting te houden, hoopt de gemeente een symbolisch punt te maken richting het Rijk. De gemeenteraad van Almere moet de voorgestelde maatregelen nog goedkeuren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel