Huisvestingsdeal rond studenten en arbeidsmigranten bevat juridische haken en ogen

DRONTEN • Do 3 oktober 2024 | 13:58 • Donderdag 3 oktober 2024 | 13:58

Dertien studentenhuizen sluiten, en in ruil daarvoor meerdere stukken grond krijgen waar honderden arbeidsmigranten mogen wonen. Deze deal sloot de gemeente Dronten vorig jaar met huizeneigenaar De Regt.

Inmiddels blijkt dat het nog maar de vraag is of de afspraak wel volgens de regels is en stand houdt bij de rechter. Er lijken de nodige juridische haken en ogen aan te zitten, zo blijkt uit stukken die Omroep Flevoland heeft opgevraagd.

Geitenpaadje
In een memo worden drie adviezen van verschillende advocatenbureaus samengevat. Duidelijk is dat er een geitenpaadje gevonden moet worden om de deal toch te laten slagen. Maar of dat geitenpaadje er daadwerkelijk is, blijft onduidelijk.

Hoe zat het ook alweer met die deal?
In Dronten-Noord is volgens de gemeente al jarenlang overlast van studenten die daar op kamers wonen. De gemeente wil dat oplossen en ging in gesprek met meerdere eigenaren van studentenwoningen in de wijk. Het plan is om een aantal studentenhuizen op te heffen, zodat de overlast aangepakt wordt en de spreiding van studentenhuizen verbetert.

Het bleek dat De Regt eigenaar was van de meeste studentenwoningen. De gemeente ging daarom alleen met hem verder in gesprek. Door zijn studentenhuizen op te heffen, zou het overlastprobleem namelijk opgelost zijn.

Compensatie voor saneren studentenwoningen
Maar als De Regt deze huizen moet opheffen, heeft dat financiële gevolgen. Daarom moet hij gecompenseerd worden voor bijvoorbeeld de kosten die hij moet maken om de woningen terug te brengen in normale staat, zodat er daarna een gezin erin kan wonen.

In ruil voor het opheffen van de studentenwoningen, zou De Regt graag de overstap maken naar huisvesting voor arbeidsmigranten. Dit komt goed uit voor de gemeente, want er is niet genoeg woonruimte voor arbeidsmigranten in Dronten. Als de deal doorgaat, komen er op twee plekken in Dronten ruimtes voor in totaal 600 arbeidsmigranten bij.

Lees ook: Vastgoeddeal: huisvesting voor 600 arbeidsmigranten in ruil voor opgeven studentenwoningen

Didam-arrest vereist selectieprocedure
Al in 2022 was namelijk duidelijk dat de exclusieve verkoop van grond aan De Regt stuit op het zogenoemde Didam-arrest van de Hoge Raad. Dat bleek uit adviezen van drie advocatenkantoren.

Volgens de Hoge Raad moet er bij de verkoop van grond door de overheid namelijk een selectieprocedure komen met objectieve, toetsbare en redelijke criteria. Een gemeente mag namelijk niet zomaar grond uitgeven aan één geïnteresseerde. Die selectieprocedure is nog steeds niet opgestart. Maar ook de mededeling dat de grond exclusief aan De Regt wordt verkocht is nog niet gedaan.

In een document van de gemeente waarin die adviezen worden samengevat staat: "Een-op-een verkoop van grond Bruggepoort of verkoop erfpachtrecht of verpachten grond Rendierweg aan De Regt is niet toegestaan. Bekend is namelijk dat er meerdere geïnteresseerde gegadigden voor de grond zijn."

Gemeente speelt open kaart met De Regt
Vanwege het Didam-arrest bestaat er een risico dat de deal niet geldig is en het hele plan dus eigenlijk niet door kan gaan. De gemeente besluit dat ook aan De Regt te vertellen, om zichzelf in te dekken. Zo is De Regt volledig op de hoogte van de risico's en kan hij de gemeente achteraf geen verwijt maken als het misgaat en de deal in het water valt. Ondanks die risico's gaan beide partijen toch akkoord met de deal.

In de overeenkomst die in november van vorig jaar met De Regt is gesloten, beschermt de gemeente zichzelf tegen de risico's van de deal: "Handelen van de gemeente of haar organen kan nimmer leiden tot aansprakelijkheid van de gemeente."

Afspraken nog niet nagekomen
De deal is dus al ondertekend, maar de kavels ter compensatie zijn nog niet uitgegeven. De gemeente is de afspraken nog niet nagekomen. Zo zou de gemeente uiterlijk op 31 december 2023 bekendmaken dat ze het erfpachtrecht voor de locatie Rendierweg en de grond van Bruggepoort aan De Regt wilde geven. Daarmee zou de gemeente voldoen aan de eisen van het Didam-arrest, maar beide publicaties zijn nog niet gedaan.

Maar ook De Regt heeft zich nog niet aan de afspraak gehouden, omdat er nog geen studentenwoningen zijn opgeheven. Volgens de gemeente gelden de data in de overeenkomst niet meer, omdat de besluitvorming over de locaties voor arbeidsmigranten vertraging heeft opgelopen. Volgens de officiële overeenkomst had De Regt de eerste studentenhuizen al eind augustus op moeten heffen, maar door het uitstel mogen de studenten er nog blijven wonen.

De gemeenteraad spreekt donderdagavond over de uitwerking van de deal tussen de gemeente en familie De Regt en over de locaties voor huisvesting van arbeidsmigranten in Dronten.

Lees ook: Studenten weg, arbeidsmigranten ervoor terug: welk probleem lost Dronten nu eigenlijk op?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel