Almere wil IJmeerlijn, maar Rijk heeft geen geld: investeerders zijn de oplossing volgens wethouder
Het Rijk moet op zoek naar private partijen die de aanleg van een IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam willen betalen. Dat zegt de Almeerse wethouder Paul Tang.
Almere wil niet gaan bouwen in het nieuwe stadsdeel Pampus als die verbinding over het IJmeer er niet komt. De IJmeerlijn is noodzakelijk voor de bereikbaarheid. Maar het Rijk zegt er geen geld voor te hebben. Deze situatie zorgt al jarenlang voor een patstelling tussen beide overheden.
Het zoeken naar private investeerders, zoals vervoerders en pensioenfondsen, zou die patstelling volgens Tang kunnen doorbreken. "Het is een kwestie van gelijk oversteken. Almere kan bouwen, maar dan moet het Rijk ook een aantal wensen van ons inwilliggen."
IJmeerlijn kost geld maar levert ook op
De IJmeerlijn is een mogelijke toekomstige verbinding tussen Almere en Amsterdam. De verbinding zou Almere Pampus verbinden met Amsterdam IJburg. Het zou een brug of een tunnel kunnen zijn, voor openbaar vervoer of gecombineerd met een autoweg.
Ruim tien jaar geleden zijn de kosten voor de IJmeerverbinding geraamd op 5 miljard euro. Wat de aanleg nu zou moeten kosten, is niet duidelijk.
Private partijen zouden volgens Tang uiteindelijk kunnen verdienen aan de aanleg van de verbinding. "Ten eerste zijn dat de gronden. De bouwgrond levert geld op", zegt Tang. En volgens hem kan er ook geld worden verdiend met de lijn zelf.
Bijvoorbeeld door de verkoop van kaartjes aan reizigers die gebruik willen maken van het OV. "Dus er zijn wel degelijk opbrengsten. Die moeten we in kaart zien te brengen en kijken in hoeverre private financierders daar geld in willen steken." Overleg Almere, Rijk en regio
Op 7 november komen Almere, het Rijk en de regio bij elkaar om te praten over de ontwikkeling van Almere Pampus. Dan wordt ook een onderzoek naar de haalbaarheid van huizenbouw in het stadsdeel besproken.
Uit dat onderzoek blijkt dat Pampus geschikt is voor de bouw van 25.000 tot 35.000 woningen. Het is de bedoeling dat er zes verschillende woonwijken komen, waarbij de meeste huizen aan de waterkant langs de Oostvaardersdijk en in het centrum van Pampus worden gebouwd.
Eerder zette onder meer Waterschap Zuiderzeeland vraagtekens bij de haalbaarheid van huizenbouw, omdat de ondergrond in Pampus niet sterk genoeg zou zijn. Dat zou kunnen leiden tot verzakkingen. Uit onderzoek blijkt nu dat de bodem sterk genoeg is.
Het waterschap zegt betrokken te zijn bij de plannen: "We hebben onze kennis geleverd en zijn blij met de samenwerking. Water en bodem zit goed in de plannen en we hebben er dan ook alle vertrouwen in dat dit in de uitwerking goed wordt meegenomen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Provinciale Staten willen dat Metropoolregio harder loopt voor problemen stroomnet
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberProvinciale Staten van Flevoland vinden dat er binnen de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA) meer werk gemaakt moet worden van de capaciteitsproblemen met stroomnetwerken. De MRA lijkt hiervoor niet...
-
Onderzoek naar alternatieve manieren om geld op te halen voor IJmeerverbinding
ALMERE • Di 12 november • Dinsdag 12 novemberEr komt volgend jaar een onderzoek naar alternatieve manieren om de IJmeerverbinding te betalen. Dat hebben het Rijk en de provincies Flevoland en Noord-Holland afgesproken. Daarbij wordt ook bekeken...
-
Oud-burgemeester Jorritsma twijfelt aan haalbaarheid private financiering IJmeerlijn
ALMERE • Do 3 oktober • Donderdag 03 oktoberHet plan om private partijen te zoeken die de aanleg van een IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam willen betalen, heeft weinig kans van slagen. Dat verwacht Annemarie Jorritsma, die voorzitter...
recent nieuws
-
Directeur Zorggroep Almere al na anderhalf jaar vertrokken
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariDirecteur Bouke Schuurmans heeft begin dit jaar de Zorggroep Almere al na anderhalf jaar verlaten. Schuurmans was directeur intramurale zorg. Dat is de zorg voor mensen die 24 uurs-zorg krijgen en opgenomen...
-
Kunstenaars geven ook de komende vier jaar les op Almeerse scholen
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariHet project 'Kunst is dichterbij dan je denkt' op Almeerse basisscholen krijgt een vervolg. Ook de komende vier jaar gaan kunstenaars langs bij de kinderen van alle groepen. De speciale lessen worden...
-
GGD Flevoland: 'Jongvolwassenen nog steeds mentaal kwetsbaar'
FLEVOLAND • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariEr zijn nog steeds veel jongvolwassenen met een kwetsbare mentale gezondheid. Ondanks een lichte verbetering op een aantal vlakken van mentale gezondheid, valt er nog veel winst te behalen. Dat blijkt...