Raadslid Buyatui definitief niet vervolgd voor tweet van twee jaar geleden

ALMERE • Zo 29 september 2024 | 10:03 • Zondag 29 september 2024 | 10:03

Wat kun je als politicus nu wel of niet op sociale media schrijven? Waar eindigt de vrijheid van meningsuiting? Waar beginnen beledigingen, smaad en leugens? En wanneer is een uiting strafbaar? Het is een onderwerp dat de gemoederen geregeld bezighoudt en waar soms ook de politie, het Openbaar Ministerie en uiteindelijk een rechter zich over moet buigen.

De Almeerse politicus Willem Boutkan stapte bijna twee jaar geleden naar de politie, omdat hij een duidelijk, onafhankelijk oordeel over een bericht op sociale media wilde. Hij deed aangifte tegen DENK-raadslid Hassan Buyatui, die kort daarvoor bij het plaatsen van een tweet behoorlijk uit de bocht was gevlogen.

Waar draaide het om?
In zijn bericht op Twitter betichtte Buyatui de voormalig burgemeester van Almere van liegen. Hij voegde bij zijn bericht ook een afbeelding van een e-mail toe, waaruit de leugen zou blijken. Maar korte tijd later bleek dat Buyatui zelf onjuiste aanvullingen aan de mail had gedaan. Door de photoshop-actie kwam zijn beschuldiging nogal aan het wankelen. Veel collega-raadsleden en ook waarnemend burgemeester Ank Bijleveld hadden er geen goed woord voor over.

Een zaak met een baard
Door de namen van betrokkenen en de veranderde omstandigheden lijkt het inmiddels een kwestie uit een ver verleden. De burgemeester die gelogen zou hebben was Franc Weerwind. Maar op het moment dat de gewraakte tweet werd geplaatst, was deze burgemeester al weg uit Almere. Weerwind was toen al minister voor Rechtsbescherming geworden. En hij is in die functie inmiddels ook alweer opgevolgd.

Willem Boutkan deed destijds niet op persoonlijke titel aangifte en ook niet namens zijn PVV-fractie. Hij stapte naar de politie als vice-voorzitter van de gemeenteraad, omdat hij vond dat hij de stap namens de raad moest zetten.

Inmiddels, zo'n twee jaar later, zit Boutkan niet meer in de gemeenteraad, maar is hij Tweede Kamerlid voor de PVV en daarnaast nog statenlid voor die partij in Flevoland.

En dan is er nog het medium waarop het omstreden bericht in 2022 geplaatst werd. Dat heette in 2022 nog Twitter, maar werd door Elon Musk ruim een jaar geleden omgedoopt naar X.

Eindelijk uitsluitsel over vervolging
Het enige wat eigenlijk nog overgebleven was, waren raadslid Buyatui en de sluimerende aangifte tegen hem. Buyatui is nog altijd raadslid in Almere en fractievoorzitter voor DENK. En over de aangifte kreeg Omroep Flevoland deze week eindelijk uitsluitsel: het Openbaar Ministerie hoeft de Almeerse DENK-voorman definitief niet te vervolgen voor zijn toenmalige uiting op sociale media.

Het Openbaar Ministerie zag daar oorspronkelijk ook al geen aanleiding voor. Maar Willem Boutkan nam met die houding geen genoegen en stapte naar het gerechtshof in Leeuwarden. Hij spande een speciale Artikel 12-procedure aan, waarmee het hof het Openbaar Ministerie kan dwingen om iemand alsnog te vervolgen en een zaak alsnog voor de rechter te brengen.

Het hof deed er lang over om een besluit in de kwestie te nemen en vergat de uitkomst vervolgens ook nog eens aan Omroep Flevoland te melden. Formeel staat nu vast 'dat het beklag is afgewezen'. Dit betekent concreet dat de zaak niet terug naar het OM gaat en ook niet voor de rechter komt.

Waarom het hof dit besluit heeft genomen, wordt richting de pers niet toegelicht. Volgens een woordvoerder wordt er over artikel 12-zaken 'terughoudend gecommuniceerd'. Wel staat vast dat het dossier nu voorgoed gesloten is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel