Mail waar raadslid mee blunderde was gericht aan burgemeesters buiten regio
Een uitnodiging van voormalig burgemeester Weerwind om in Almere te komen praten over Islamitische gemeenschappen was vooral gericht aan burgemeesters buiten Flevoland. Die van Arnhem, Ede, Eindhoven, Huizen en Veenendaal kregen de uitnodiging in 2019 in de mail.
Dat openbaart de gemeente op verzoek van Omroep Flevoland. Eind vorige maand kwam raadslid Hassan Buyatui in de problemen omdat hij met de mail aan de haal ging. Hij dacht ten onrechte dat deze aan Flevolandse burgemeesters was gericht en fotoshopte hun emailadressen bij de mail. Het leverde hem een motie van afkeuring van bijna de volledige gemeenteraad op.
Waar ging het ook alweer over?
Raadslid Hassan Buyatui van DENK deelde de onjuiste informatie twee weken geleden in een tweet. Dat gebeurde voor een debat dat hij had aangevraagd. Het raadslid was van mening dat voormalig burgemeester Weerwind de gemeenteraad vorig jaar verkeerd heeft geïnformeerd over vermeend undercoveronderzoek in moskeeën. NRC berichtte daar vorig jaar over, waarna een onderzoek naar extremisme in de stad werd stopgezet. Buyatui kreeg onlangs via een verzoek binnen de Wet open overheid (Woo) gemeentelijke documenten waarin hij het bewijs zag dat de gemeente rond 2018 al heimelijk onderzoek zou hebben gedaan naar moskeeën.
Op 18 november plaatste Buyatui op zijn twitteraccount een screenshot van één van deze documenten. Te zien is een mail van 7 juni 2019, waarvan een gedeelte is zwartgelakt, omdat er informatie staat die niet openbaar mag worden. De mail is ondertekend met Franc. In de mail staat een uitnodiging om in Almere te komen praten over eerder onderzoek van het bureau NTA. Dat bureau deed de afgelopen zes jaar in meerdere gemeenten deels heimelijk onderzoek naar onder meer moslimextremisme. Voor Buyatui was dit een aanwijzing dat er ook in Almere onderzoek door het bureau is gedaan, getuige het onderwerp van de mail: "onderzoek NTA".
Drie dagen later tweette Hassan Buyatui opnieuw over dit document. Hij had de drie jaar oude mail in een eigen vormgeving gegoten. Daarbij voegde hij ook een emailadressering toegevoegd, die in het feitelijke document was zwartgelakt. Buyatui concludeerde dat de mail door Franc Weerwind moest zijn geschreven. In de afbeelding laat hij zien: Van: franc.weerwind@almere.nl. Ook voegde hij de adressen toe aan wie de mail volgens hem was gericht: Aan: <..@noordoostpolder.nl>; <..@noordoostpolder.nl>; <..@dronten.nl>;<..@lelystad.nl>; <..@urk.nl>; <..@zeewolde.nl>.
Naar nu blijkt is de mail dus helemaal niet gericht aan Flevolandse collega-burgemeesters (zie afbeelding hieronder). Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld hintte daar ook al naar tijdens het debat. Bijleveld reageerde daarin ontstemd op de manier van handelen van Buyatui: "Ik neem u dat kwalijk. Ik heb nagedacht of ik u in de openbaarheid moest aanspreken. Maar ik wil dit rechtzetten." Was er sprake van opzet?
Volgens Buyatui was er geen sprake van een opzettelijke vervalsing. Het raadslid zei er ten onrechte vanuit te zijn gegaan dat de mail aan Flevolandse collega-burgemeesters was gericht. Dit omdat in andere gemeentelijke stukken wel wordt gesproken van Flevolandse samenwerking op het gebied van radicalisering. Buyatui bood tijdens het debat al wel zijn excuses aan, al ging dat niet van harte: "Ik spreek mijn spijt uit. Dit is niet mijn intentie geweest, om onjuiste informatie te verspreiden."
De woordvoerder van burgemeester Bijleveld reageert: "Naar aanleiding van (het verzoek van Omroep Flevoland) hebben wij de betreffende organisaties aan wie deze email gericht was, gevraagd om een zienswijze. Alle partijen hebben ingestemd met openbaarmaking. Bijgevoegd vind je daarom de email afkomstig van voormalig burgemeester Weerwind, waarbij wij alle namen van organisaties vrijgeven."
"Daarbij is het goed om op te merken dat in dit overleg burgemeesters aanwezig waren, die allen ambtelijk ondersteund werden door een adviseur. De emailadressen van deze adviseurs zijn vanzelfsprekend zwartgelakt. Waar het gaat om bestuurders is het niet toegestaan hun namen te weigeren. Hoewel wij de namen van de bestuurders vrijgeven, vinden wij het onwenselijk het emailadres van de betreffende burgemeesters vrij te geven. Het wordt daarmee immers voor eenieder mogelijk om direct de burgemeester te mailen, hetgeen het functioneren van de burgemeester kan belemmeren. Om die reden hebben wij de emailadressen van burgemeesters gelakt. Wel willen wij de namen van de betreffende burgemeesters met u delen. Voor dit overleg waren uitgenodigd:
Gemeente Almere – dhr. F. Weerwind
Gemeente Arnhem – dhr. A. Marcouch
Gemeente Ede – dhr. R. Verhulst
Gemeente Eindhoven – dhr. J. Jorritsma
Gemeente Huizen – dhr. S. Heldoorn
Gemeente Veenendaal – dhr. G.J. Kats
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Moestuin voor eenzamen en alcoholvrije cocktailavond: dit zijn de 'Beste ideeën van Dronten'
DRONTEN • Do 21 november • Donderdag 21 novemberElk jaar roept de gemeente Dronten inwoners op om 'het beste idee van Dronten' te verzinnen: een idee dat het makkelijker moet maken voor mensen met een laag inkomen om mee te doen met de maatschappij...
-
Windparkfonds keert geld uit aan 32 Zeewolder projecten
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberVan een bladblazer voor de ijsclub tot extra parkeerruimte voor de voedselbank en van renovatie van het jongerencentrum tot een pilot op een stadsboerderij. Het Fonds Windpark Zeewolde kent dit jaar b...
-
Almere staat nog steeds bovenaan met aantal meldingen kindermishandeling
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmere kent nog steeds tweeënhalf keer meer meldingen van kindermishandeling dan het landelijk gemiddelde. De situatie is niet veranderd ten opzichte van 2023 en daarmee blijft de stad bovenaan de lij...