'Gerechtshof moet tweet raadslid Buyatui onderzoeken'

ALMERE • Ma 9 oktober 2023 | 22:00 • Maandag 9 oktober 2023 | 22:00

Het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden moet een tweet van het Almeerse raadslid Hassan Buyatui bekijken en uitsluitsel geven of de uitlating strafbaar is. Dat laat vice-voorzitter van de raad Willem Boutkan weten. Boutkan wil definitief duidelijkheid hebben over wat raadsleden wel en niet mogen schrijven.

Boutkan deed in februari aangifte van belediging en/of smaad, valsheid in geschrift en schending van het ambtsgeheim tegen raadslid Buyatui van DENK. Het Openbaar Ministerie heeft Boutkan laten weten niet tot vervolging over te gaan. Volgens de vice-voorzitter van de raad is hierdoor geen juridische duidelijkheid over de grenzen van wat een raadslid mag doen en zet hij daarom de stap naar het Gerechtshof.

Fouten in tweet
In november 2022 plaatste Hassan Buyatui een tweet met daarbij een gefotoshopte afbeelding van een mail van oud-burgemeester Franc Weerwind. De tweet is het antwoord op een eerder zwartgelakte mail over vermeend onderzoek naar radicalisering in de Islamitische gemeenschap in Almere. In de versie van Buyatui is emailadressering toegevoegd, waardoor het lijkt alsof Franc Weerwind de mail heeft verstuurd naar burgemeesters in Flevoland. Dat bleek niet het geval.

Waarnemend burgemeester Ank Bijleveld reageerde destijds ontstemd over de foutieve suggesties van Buyatui. "Ik neem u dat kwalijk. Ik heb nagedacht of ik u in de openbaarheid moest aanspreken. Maar ik wil dit rechtzetten." De Almeerse gemeenteraad nam een motie van Afkeuring aan tegen raadslid Hassan Buyatui. De aangifte van vice-voorzitter Willem Boutkan volgde.

'Eenvoudig gesprek'
Hassan Buyatui laat in een reactie weten blij te zijn dat het Openbaar Ministerie hem niet vervolgt. "Na ruim zes maanden wachten eindelijk duidelijkheid en rechtvaardigheid." Het raadslid laat weten teleurgesteld te zijn in Willem Boutkan. Buyatui snapt niet waarom Boutkan zich niet neerlegt bij het besluit van het OM.

Volgens Buyatui was 'een eenvoudig gesprek' voldoende geweest om de situatie uit te praten. Het raadslid heeft besloten om niet meer samen te werken met Willem Boutkan omdat het vertrouwen in hem is geschaad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel