Woningcorporatie: bewoners Blaasbalg zien liever verdachte dan slachtoffers schietpartij terugkeren naar buurt

DRONTEN • Do 26 september 2024 | 6:06 • Donderdag 26 september 2024 | 6:06

Als het aan de bewoners aan de Blaasbalg in Dronten ligt, dan zien zij liever de verdachte man van de schietpartij terugkeren naar zijn huurwoning dan de slachtoffers. Dat zegt directeur Noek Pouw van woningcorporatie OFW.

Het is inmiddels meer dan twee weken geleden dat de fatale schietpartij aan de Blaasbalg plaatsvond. Bij die schietpartij kwam één iemand om het leven en twee anderen raakten zwaargewond. De slachtoffers en verdachte waren buren van elkaar.

Overlastgevers niet terug
In de tussentijd is er een aantal bijeenkomsten voor buurtbewoners geweest. Velen van hen zitten met de vraag hoe het veilige gevoel in de wijk weer kan terugkeren en zijn daarom de overlastgevende slachtoffers liever kwijt dan rijk.

Die sterke behoefte werd ook opgemerkt door directeur Noek Pouw van OFW. Op dit moment is hij aan het kijken naar een geschikte oplossing, maar kan daarin geen belofte doen. "Ik kan niet garanderen dat de situatie niet op dezelfde manier terugkomt, maar wij gaan er alles aan doen om te zorgen dat de buurt verder kan."

Uitzetten blijkt lastig in praktijk
Een huurder uit zijn of haar huis zetten blijkt in de praktijk erg lastig. Een rechter zal vaak eerst kijken of er niet tot een andere oplossing gekomen kan worden, omdat er een kans is dat diegene dakloos wordt. Als er bijvoorbeeld grote zorgen zijn over de veiligheid, zoals begin vorige week in Dronten, kan er wel tot huisuitzetting over worden overgegaan.

Mocht de woningcorporatie erin slagen ze naar een andere woning te krijgen, dan is het nog onduidelijk of ze weer in de gemeente Dronten komen te wonen. "We zijn zelf al aan het kijken naar wat we beschikbaar hebben", zegt Pouw. "Maar er komen op het moment weinig woningen vrij en ik kan niet iemand anders zo maar uit een woning zetten."

Onduidelijk of verdachte terug kan
Bij de verdachte ligt een mogelijke terugkeer anders. Het OM verdenkt de man van moord en dat zou een terugkeer naar de woning kunnen verhinderen. Desondanks ziet de wijk de verdachte eerder terugkeren naar de wijk dan de slachtoffers. Tijdens de eerste bijeenkomst werd duidelijk dat veel buurtbewoners last hadden van het gezin dat slachtoffer is.

Meerdere omwonenden zeggen dat het gezin de wijk al langer zou terroriseren. Ze zorgden voor geluidsoverlast, reden met hoge snelheid door de buurt en gooiden vuurwerk naar voorbijgangers. Veel omwonenden zien daarom de verdachte als het slachtoffer.

Dat werd ook opgemerkt door Pouw tijdens de bijeenkomsten. "Dat vonden wij heel bijzonder, dat het hierin werd omgedraaid", zegt Pouw. "Desondanks hebben wij te maken met feiten en die liggen soms net even anders als dat de buurt het ervaart."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel