Omwonenden over neergeschoten buurvrouw: 'Ze had lak aan alles'

DRONTEN • Di 10 september 2024 | 12:57 • Dinsdag 10 september 2024 | 12:57

Het opgedroogde bloed wordt van de parkeerplaats gespoten en de politie is druk met het opnemen van getuigenverklaringen. Het is de dag na de fatale schietpartij in de straat Blaasbalg in Dronten-West. Drie personen werden neergeschoten en één van hen, een man, overleefde dit niet. De politie heeft direct een verdachte aangehouden.

Veel buurtbewoners die hun verhaal doen, hebben slecht geslapen en hebben dinsdag vrij gevraagd van hun werk. Ze schetsen afzonderlijk van elkaar een beeld van de situatie voor en tijdens de schietpartij.

Overlast
Eén van de zwaargewonde slachtoffers is de bewoonster van een huis aan de Blaasbalg, de verdachte is haar buurman. De vrouw zou al langere tijd voor overlast zorgen in de wijk, zo schetsen de omwonenden.

De vrouw zou vanuit haar huis voor geluidsoverlast zorgen en ze reed met haar auto geregeld te hard door de wijk. 'Ze had lak aan alles', zegt een wijkbewoner.

Woordenwisseling
Volgens ooggetuigen kwam ze maandagmiddag terug van een begrafenis. In haar auto zaten ook haar vriend en een neef. Toen ze de auto geparkeerd had sprak de buurman, de verdachte, het drietal aan.

Er ontstond een woordenwisseling en opeens zou de verdachte een pistool op het drietal hebben gericht en meerdere keren hebben geschoten, zo vertellen ooggetuigen.

UPDATE 10/09: Dinsdagmiddag maakte de politie bekend dat het dodelijke slachtoffer een man van 30 is. De zwaargewonden zijn een 32-jarige man en een 39-jarige vrouw. De verdachte is een 48-jarige man. Later is ook nog een 45-jarige vrouw uit Dronten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Het voorwerp waarnaar de EOD onderzoek deed blijkt zwaar vuurwerk te zijn geweest. Het is meegenomen en onschadelijk gemaakt.

"Sommige kinderen wonen in de straat en in de straat erachter"

— Bianca Mahabier, directrice basisschool De Dukdalf

Gesprekken op basisscholen
Veel kinderen in de wijk zouden de schietpartij hebben gezien, zeggen buurtbewoners. Volgens hen zou op basisscholen in de wijk dinsdagochtend gesproken zijn over het incident, omdat sommige leerlingen zich niet meer veilig zouden voelen.

Directeur Bianca Mahabier van openbare basisschool De Dukdalf zegt niet bekend te zijn met kinderen die de schietpartij hebben gezien. Wel hebben ze de sfeer in hun buurt meegemaakt en is er op school over gepraat, zegt zij. "Sommige kinderen wonen in de straat en in de straat erachter. Ze schrikken want het is heftig voor een dorp als Dronten."

De scholieren konden in de klas hun verhaal doen. Het waren vooral kinderen vanaf groep 4 die ermee bezig waren, aldus de directeur. Ook op rooms-katholieke jenaplanschool De Klimboom werd over het schietincident gesproken, laat interim-directeur Guido Huige weten. Volgens hem maakte een aantal leerlingen de schietpartij van dichtbij mee. Het incident kon door het gesprek in perspectief worden gezien, aldus Huige.

Burgemeester: 'De impact is enorm'
Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten laat een dag later weten "met verbijstering en afschuw" te hebben kennisgenomen van het schietincident. "De impact van zo'n gebeurtenis is enorm", zegt hij.

Gebben betuigt zijn medeleven aan de slachtoffers, hun familie en omstanders. De gemeente houdt woensdagavond vanaf 19.30 uur een inloopbijeenkomst in sporthal De Beurs in Dronten. Inwoners kunnen informatie krijgen en met elkaar in gesprek gaan.

Het bedrijf Broekhoff zou dinsdagavond een vuurwerkshow houden in Dronten maar die show is vanwege de laatste ontwikkelingen afgelast.

Lees ook: Buurt geschokt door bloedig schietincident; 'Hij schreeuwde: nu moet het klaar zijn'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel