Emotionele bijeenkomst over schietpartij Dronten: 'Waarom werd er niet eerder ingegrepen?'

DRONTEN • Wo 11 september 2024 | 21:30 • Woensdag 11 september 2024 | 21:30

Omwonenden van de fatale schietpartij in Dronten zijn woensdagavond bij elkaar gekomen tijdens een zeer emotionele avond in Sporthal de Beurs. De spanning onder de bewoners van de straat Blaasbalg was voelbaar en hoorbaar. Nadat burgemeester Jean Paul Gebben iedereen welkom heette vlogen hem meteen de verwijten om de oren.

Een man uit Dronten steekt zijn woede over het handelen van de instanties niet onder stoelen of banken. Volgens hem zorgden de neergeschoten bewoners al jaren voor overlast.

'Er is niets gedaan'
De 30-jarige neef van het gezin stierf maandagmiddag op straat. Een 32-jarige man en 39-jarige vrouw raakten zwaargewond. Met name de vrouw stond in de buurt bekend als overlastgevend. "Dit suddert al van veel langer daarvoor. Toen is er al niets gedaan", roept de man uit. Er klinkt applaus.

Burgemeester Gebben reageert: "Dat er niets is gebeurd ontkracht ik. Vanuit instanties is er heel veel gebeurd. Wij hebben daar onze handen aan vol gehad. Maar dat je iets weet, betekent niet dat je er meteen iets aan kunt doen."

Gebben geeft voor het eerst publiekelijk toe dat de problemen rond het gezin bekend waren bij de gemeente en andere instanties. "Het wás bij ons bekend in de gemeente. Wij hebben daar onze handen aan vol gehad. Maar we kunnen pas iemand uit zijn of haar woning zetten als de rechter daarover beslist", legt de burgemeester uit.

Een vrouw reageert als door een wesp gestoken: "Het probleem is juist naar ons verplaatst. Er wordt gewoon niet naar ons geluisterd. Vanuit woningbouw krijgen we elke keer nul op het rekest. De wijkagent belt gewoon niet terug." De neergeschoten vrouw die voor veel overlast zou zorgen, zou eerder in Swifterbant hebben gewoond.

Lees ook: Omwonenden over neergeschoten buurvrouw: 'Ze had lak aan alles'

Veiligheidsgevoel is weg
Een andere Drontense steekt van wal over de man die zijn buren heeft neergeschoten: "Ik ken de man die dit heeft gedaan, het is zo'n lieve man. Het is logisch dat je een keer doordraait. Je wordt tot het uiterste gedreven. Waarom mochten ze (de neergeschoten buren, red.) überhaupt in deze gemeente blijven? Er had veel meer gebeurd kunnen zijn. Ik vind het dieptriest dat hij (de verdachte, red.) en zijn gezin nu in deze situatie zitten."

Het veiligheidsgevoel in de buurt is compleet weg, vertellen de bewoners. Met name onder jonge kinderen zit de angst er goed in. "Mijn dochter was in die speeltuin toen het gebeurde. Zij durft nu niet meer naar school, niet meer naar buiten. Wat kunnen jullie daar aan doen?", roept een derde vrouw wanhopig.

Burgemeester Gebben kan de aanwezigen op dat moment niet veel toezeggen, maar hij doet wel een belofte: "We doen echt ons best." Dat het een schamele troost is, beseft Gebben: "Ik kan nu op dit moment niets meer doen dan een handreiking, dat spijt me." Hij hoopt dat buurtbewoners elkaar ook zullen ondersteunen: "Houd elkaar de komende dagen, weken en maanden vast. Wees lief voor elkaar."

Telefoonnummer 24/7 bereikbaar
Eerder op de avond vertelt de burgervader nog wel dat er een speciaal telefoonnummer is ingericht voor buurtbewoners die acute vragen hebben of die grote zorgen hebben over hun veiligheidsgevoel. Hij zegt toe: "U mag 24 uur per dag ons bellen, dan komen we in actie om hulp te regelen. Als het moet zelfs 's nachts." Gebben verwacht dat het weken, maanden kan duren voordat buurtbewoners en hun kinderen zich weer een beetje veilig zullen voelen.

De bijeenkomst was door de gemeente georganiseerd in Sporthal de Beurs. Drontenaren konden met elkaar en met verschillende instanties in gesprek over het schietincident van afgelopen maandag. Zo'n tweehonderd inwoners zijn uiteindelijk naar de hal toegekomen. Zij konden daar praten met de politie, GGD, woningcorporatie OFW en Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland. OFW verhuurt zo'n 63 woningen aan de Blaasbalg in Dronten.

"Ik wil die bloemen niet in de straat zien!"

— Buurtbewoonster

Een gevoelig punt dat door een andere buurtbewoner wordt aangedragen zijn de bloemen die na de schietpartij op straat voor het huis van de slachtoffers zijn neergelegd.

De buurtbewoonster spreekt er schande van: "Er worden bloemen gelegd voor het huis van de aanstichters, ik noem ze niet slachtoffers. Ik wil die bloemen niet in de straat zien!" In overleg met de politie heeft zij de bloemen naast de voordeur van het huis gelegd, uit het zicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel