Meer details bekend over doodgebeten baby Leon, zaak uitgesteld

EMMELOORD • Wo 25 september 2024 | 14:37 • Woensdag 25 september 2024 | 14:37

De baby die vorig jaar augustus in Emmeloord werd doodgebeten door een hond werd waarschijnlijk door zijn moeder alleen gelaten in een babynestje op de bank. Zij maakte op dat moment in de keuken een melkflesje voor het jongetje klaar en haar hond Bandi zou naast de bank hebben gelegen. Het dier beet het kindje dood. Vandaag was er een rechtszaak tegen de vrouw, maar die werd uitgesteld omdat ze niet in de rechtbank verscheen.

Volgens de advocaat van de verdachte is de vrouw mentaal niet in staat om nu voor de rechter te verschijnen. Maria D. is nog steeds vervuld van verdriet vanwege het overlijden van haar zoontje Leon, iets meer dan een jaar geleden. "Deze tragedie heeft me zo kapot gemaakt", schreef de nu 34-jarige verdachte ook in een brief aan de rechtbank.

De advocaat wilde zelf wel namens haar een verklaring afleggen, maar daar gingen het OM en de rechtbank niet mee akkoord. Zij vinden het noodzakelijk dat de vrouw zelf aanwezig is. Het is nu de vraag of de zaak nog dit jaar behandeld gaat worden.

Grove nalatigheid
Het ongeval vond plaats op 24 augustus vorig jaar in de Staalstraat in Emmeloord. Het kind werd gebeten en overleed later in het ziekenhuis.

Het dier was een kruising tussen een Amerikaanse staffordshire-terriër en een pitbull. Het OM verwijt de 34-jarige vrouw in ieder geval dood door schuld en grove nalatigheid. De vrouw woont inmiddels niet meer in Emmeloord, maar in Rotterdam.

Vragen over eerder bijtincident
De hond zou vaker agressief zijn geweest tegen mensen en zou buiten vaak een muilkorf hebben gedragen. Er is een eerder bijtincident geweest waarover D. heeft verklaard, tijdens het uitlaten van de hond. Daarbij zou zij tussen haar eigen hond en een andere zijn gesprongen nadat deze met elkaar in gevecht waren geraakt. Aanvankelijk zou zij hebben gezegd dat zij toen door haar eigen hond is gebeten, later verklaarde zij dat zij dat niet meer zeker wist.

Onder meer hierover wil de officier van justitie de vrouw nadere vragen stellen. Hij verzette zich daarom tegen het verzoek van de advocaat van D. de zaak buiten haar aanwezigheid te behandelen.

Ook de rechtbank wil de verdachte nog vragen stellen. De rechtbank zei begrip te hebben voor de moeilijke positie van de vrouw, die door het incident haar enig kind is verloren. "Het moet voor haar een loodzware gang zijn", aldus de rechter. "Maar in het kader van een zorgvuldig verloop van de zaak moet de verdachte nader gehoord kunnen worden."

'Gevaarlijk dier'
Het besluit van het OM om te vervolgen is genomen, omdat de moeder had kunnen weten dat het dier gevaarlijk was. Deskundigen deden na het fatale incident een zogenoemde 'gedragsobservatie' van de hond.

Zij adviseerden om het dier te laten inslapen. De officier van justitie nam vervolgens het besluit om dat inderdaad te laten doen. De eigenaren van de hond deden toen afstand van het dier.

De dood van de baby zorgde landelijk voor opschudding. Zo werden er Kamervragen gesteld over het aantal bijtincidenten door honden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel