Gezin leeft in luxe door illegale handel in bleekmiddelen; OM eist celstraf tegen vader en moeder
Het kan zomaar zijn dat de 54-jarige A. R. en zijn vrouw S. (40) over twee weken voor langere tijd de cel in moeten, maar ze waren vrijdagochtend niet in de rechtszaal in Lelystad om de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) te horen. Een advocaat hebben ze ook niet meer, die had de rechtbank laten weten dat contact met zijn cliënten 'onmogelijk' is gebleken.
R. wordt verdacht van illegale handel in bleekmiddelen voor de huid en witwassen, S. zou naast witwassen ook hypotheekfraude hebben gepleegd.
"Plat gezegd: de hele boel is aan elkaar gelogen", stelde de officier van justitie. "Verdachte presenteerde zich als piloot en dermatoloog. Hij verwees naar een bedrijvenpark dat niet bestaat. Zijn logo heeft hij gejat van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf. Het testrapport dat hij in zijn reclame noemt, is vals. De arts die meneer aanhaalt, bestaat helemaal niet. Hij heeft gevaar veroorzaakt voor mensen wereldwijd. Ronduit alarmerend is een chat uit februari 2019, waarin hij erop aandringt dat iemand maar moet stoppen met medicijnen voor zijn schildklieraandoening als die medicijnen niet samengaan met Monobenzon."
Wereldwijde handel
A. zou tussen 2017 en 2019 tonnen hebben verdiend aan de handel in huidbleekmiddelen, waaronder Monbenzon en Glutathion. Op websites bood hij namens zijn bedrijf Mac Shifa producten aan en had hij wereldwijd afnemers. De benodigde vergunning om in deze geneesmiddelen te mogen handelen, had A. niet. Hij was ook geen dermatoloog, zoals hij stelde in een video op YouTube en zoals hij zich voordeed in chatgesprekken met klanten.
Ferrari Spider voor de deur
Hij was ook geen piloot en werkte ook niet bij het Rode Kruis en de Technische Universiteit Delft, zoals hij verklaarde bij de politie om aan te geven dat hij op legale wijze aan zijn inkomen kwam. Het gezin van A. leefde in luxe. Er werd voor bijna 100.000 euro aan hun woning verbouwd en het gezin verplaatste zich in een Ferrari Spider van bijna 76.000 euro. En dat terwijl ze bij de Belastingdienst nauwelijks inkomen opgaven.
'General manager'
Bij A. thuis werd een voorraad van de huidbleekmiddelen aangetroffen, evenals verpakkingsmateriaal om verzendingen klaar te maken. Volgens het OM heeft A. 'gigantisch veel' pakketjes verstuurd. "Zijn telefoon is onderzocht en de finale conclusie is: het is volstrekt duidelijk dat hij handelt in Monobenzon. Er lijkt werkelijk geen ontkennen aan", zei de officier van justitie. "Maar meneer verklaart dat hij slechts wat marketing heeft gedaan." A. en zijn vrouw stellen zelf dat ze geld verdienden bij een bedrijf in Dubai, genaamd Anab Trading. S. zou daar 'general manager', maar ze kan tijdens verhoren bij de politie maar moeilijk uitleggen wat haar functie precies inhoudt.
Zelf geknutseld contract
Met een arbeidsovereenkomst van het bedrijf in Dubai onder de arm klopte ze aan bij ABN Amro voor een hypotheek van 850.000 euro. In de overeenkomst staat dat S. zo’n drie ton per jaar verdiende. Het document is voorzien van stickers en stempels, volgens het OM door S. zelf in elkaar geknutseld. Hoewel de verdachte stelde dat het officiële contract rechtstreeks vanuit Dubai naar haar Nederlandse bank is verstuurd, vond de politie bij haar thuis dezelfde stickers als op het document, evenals het briefpapier.
"Dat bedrijf bestaat niet", was de conclusie van de openbaar aanklager. "Er is voldoende bewijs dat zij zelf de vervalser was. Als je een hypotheek wil, dan moet je daar hard voor werken. Het is niet eerlijk dat je dan met valse stukken naar de bank gaat. De verdachten nemen geen verantwoordelijkheid, ondanks de immense stroom aan bewijs. Ze nemen zelfs niet de verantwoordelijkheid om hier vandaag te komen."
Voor de illegale handel in medicijnen en witwassen eiste de officier tegen A. een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Zijn strafeis is zwaarder dan die van zijn vrouw, omdat hij al een strafblad heeft met daarop vermogens- en geweldsdelicten.
S. heeft een blanco strafblad. Als het aan het OM ligt, krijgt zij een celstraf van 2,5 jaar opgelegd, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. Ook eiste de officier van justitie dat de woning van het stel en de Ferrari verbeurd worden verklaard en dat ze de 400.000 euro winst die ze maakten met de illegale medicijnhandel terugbetalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Liquidatie- en drugszaak tegen Urker duurt nog jaar, medeverdachte nog altijd boos op vissers
URK • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariDe rechtszaak tegen Andries K. uit Urk voor zijn rol bij een liquidatie en zijn aandeel in de beruchte drugskotterzaak gaat vermoedelijk pas volgend jaar verder. Dat bleek vrijdagochtend tijdens een voorbereidende...
-
Huurder die woning in Lelystad vernielde en drugs gebruikte gaat vertrekken
LELYSTAD • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariDe verhuurder van een woning aan de Grevelingenstraat in Lelystad was de overlast van een van zijn huurders meer dan zat. De man zou vernielingen hebben aangericht en drugs hebben gebruikt. Dat laatste...
-
Onderzoek OM niet volledig: woningoverval Neringweg verder onderzocht
LELYSTAD • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariDe rechtbank heeft donderdag geen uitspraak gedaan in de zaak tegen een man die wordt verdacht van een woningoverval in Lelystad. De rechters vinden dat er meer onderzoek nodig is. De 51-jarige B.L. uit...
recent nieuws
-
Goed nieuws voor DBA-cliënten en personeel: Omega Groep neemt de zorg over
ALMERE • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariCliënten en personeelsleden van de failliete zorgverlener Deskundige Begeleiding Autisme (DBA) gaan vanaf 1 februari over naar de Omega Groep uit Zwolle. Dat laat curator Ragnild Meulenberg weten. De...
-
Pumptrackbaan Emmeloord is op komst, moet net buiten centrum komen
EMMELOORD • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariEmmeloord moet net buiten het centrumgebied een zogenoemde 'pumptrackbaan' krijgen. Dat wil althans de gemeente Noordoostpolder. Het idee is om het asfaltcircuit voor fiets- en skatesporten aan te leggen...
-
Almere wil stadspas niet alleen voor arme inwoners, maar voor iedereen
ALMERE • Vr 17 januari • Vrijdag 17 januariAlmere wil een stadspas invoeren waar alle inwoners van de stad wat aan hebben. "Niet alleen voor mensen die een laag inkomen hebben", zegt wethouder Micha Mos. In Almere moet iedereen van zo'n pas kunnen...