Buitenhout College moet van rechter Jhamy (14) weer toelaten op school

ALMERE • Vr 13 september 2024 | 19:30 • Vrijdag 13 september 2024 | 19:30

Het Buitenhout College in Almere moet de 14-jarige Jhamy weer toelaten op de school. Dat heeft de rechter vrijdag beslist. De middelbare school had het meisje weggestuurd nadat ze betrokken was geweest bij een vechtpartij bij de bushalte net buiten het schoolterrein op 23 februari. Oneerlijk, vonden zij en haar ouders. Ze stapten naar de rechter.

"Ik wil dolgraag weer terug naar school. Hier voel ik me vertrouwd en ken ik iedereen", zei Jhamy vorige week in de rechtszaal. Ze zou nu in het eindexamenjaar van de Mavo moeten zitten.

Volgens haar was ze amper betrokken bij de vechtpartij, die buiten schooltijd plaatsvond. "Hooguit vijf minuten. Ze was op het verkeerde moment op de verkeerde plek", legde haar advocaat in de rechtszaal uit. "Andere meiden begonnen het gevecht."

Maar de school heeft een andere visie op de gebeurtenissen. Volgens de directeur staat op basis van gesprekken met getuigen vast dat het meisje afspraken met anderen maakte om elkaar die dag in de haren te vliegen. "Het is haar niet overkomen, het was een bewuste actie."

'Zero tolerance-beleid'
En qua fysiek en verbaal geweld heeft de ASG een ‘zero tolerance-beleid’, legde de advocaat van de scholengroep uit. De directeur van de ASG vertelde dat de vechtpartij heel veel impact heeft gehad op de leerlingen en de medewerkers die moesten inspringen. "Terwijl we als school een veilige plek moeten bieden aan onze meer dan 800 leerlingen en 110 collega’s."

En dus moesten de raddraaiers weg. Voor Jhamy werd een plek gevonden op het Helen Parkhurst College, waar ze haar 3 Mavo zou kunnen afronden om vervolgens dit schooljaar het eindexamen in te gaan. Maar ze weigerde. Een bezwaaradviescommissie oordeelde eerder al dat het meisje weer terug zou moeten naar haar school, maar dat advies sloeg de ASG in de wind.

De rechter schrijft in haar vonnis dat uit het onderzoek van deze adviescommissie blijkt dat Jhamy’s rol in het gevecht heel klein is geweest. Die concludeerde dat onder meer op basis van camerabeelden. "Ze lijkt slechts een paar seconden betrokken te zijn geweest."

Geen 'proportioneel' besluit
Toch kon de ASG naar de strikte letter van de wet en de regels volgens de rechter het meisje op zich wel van de school verwijderen na dit ‘wangedrag’. Maar ze vindt het geen 'proportioneel' besluit.

Zo is niet aangetoond dat een terugkeer van Jhamy voor onrust of gevoelens van onveiligheid zal zorgen onder personeel en leerlingen. "Ze had tot aan het moment van het incident een probleemloze schoolcarrière." Wat de rechter betreft is het zero tolerance-beleid qua geweld ook niet voldoende gecommuniceerd.

Volgens haar wisten bovendien meerdere schoolmedewerkers van de plannen voor het gevecht en hadden die direct kunnen ingrijpen, om het incident te voorkomen. Belangrijk voor de rechter is ook dat Jhamy berouw toont.

Tweede kans
"Het is niet de bedoeling om haar te gebruiken om een voorbeeld te stellen aan de anderen. Verwijdering moet immers een uiterste maatregel zijn", staat verder in het vonnis te lezen. Het meisje heeft een pestverleden en is 14, een leeftijd waarop kinderen -zo schrijft de rechter- nog niet alle gevolgen van hun handelen kunnen overzien. Wat haar betreft verdient ze daarom een tweede kans.

"Zeker op een school als deze met een uitdagende leerlingpopulatie, waar veel leerlingen al op 1-0 achterstand staan in de maatschappij, zou je tweede kansen kunnen bieden. Bij problemen zorg en begeleiding bieden en niet gelijk overgaan tot het nemen van een ingrijpende maatregel als verwijdering."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel