Nog niet alle lekkages in station Almere Centrum verholpen, oorzaak nu wel duidelijk

ALMERE • Do 12 september 2024 | 11:06 • Donderdag 12 september 2024 | 11:06

ProRail is nog altijd bezig met het oplossen van de lekkages in station Almere Centrum. Op diverse plekken werkt het afvoersysteem voor regenwater niet goed, waardoor er overstromingen ontstaan bij grote hoeveelheden water.

Inmiddels zijn op meerdere plekken extra afvoeren en goten aangelegd. Om het probleem definitief op te lossen zijn ingrijpende maatregelen nodig, zoals het aanleggen van een nieuw afvoersysteem. Daarvoor is nog geen planning gemaakt. "In verband met het ingrijpende en complexe werk om dit te realiseren vergt dit meer voorbereidingstijd om de definitieve oplossing te realiseren", aldus ProRail.

De kosten hiervoor zijn nog niet bepaald en zijn afhankelijk van hoe ingrijpend de definitieve maatregelen zullen zijn. Als er gewerkt wordt aan het afvoersysteem, zullen reizigers daar volgens ProRail weinig last van hebben. De meeste maatregelen zullen buiten het spoor en buiten het stationsgebouw plaatsvinden.

Horeca dicht door lekkages
De lekkages ontstonden vorig jaar in mei en juli. Twee horecazaken moesten dicht omdat er een laag regenwater in de winkel stond, maar ook in de hal en in de fietsenstalling stonden plassen. In november waren er nog steeds lekkages, bijvoorbeeld in de fietsenstalling.

Het oplossen van de problemen bleek moeilijk, omdat meerdere partijen verantwoordelijk zijn voor verschillende onderdelen van het stationsgebied.

De ProRail-woordvoerder noemt het communicerende vaten: een ingreep of actie van de ene partij kan gevolgen hebben voor de andere.

Waar komt het vandaan?
Het bleek ook niet eenvoudig te zijn om de oorzaak van de lekkages op te sporen. De eerste conclusie was dat er een lekkage in de spoorbakken zou zitten. Dat zijn de delen boven de stationshal waar de treinen doorheen rijden.

Later zeiden alle partijen dat de afvoer van het fietspad stuk was. Deze loopt ook boven de stationshal. Daarna werd er gesproken over een verstopte afvoerput, maar daar was niet iedereen het over eens. Nu blijkt de belangrijkste oorzaak het afvoersysteem voor het regenwater te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel