NK parachutespringen: liever met poppen dan zelf springen

EMMELOORD • Zo 8 september 2024 | 17:19 • Zondag 8 september 2024 | 17:19

In Emmeloord was het NK model-parachutespringen. Ongeveer twintig deelnemers uit het hele land - en zelfs enkele uit België en Duitsland - deden er dit weekend aan mee. Het lijkt op het echte parachutespringen maar dan niet met mensen maar met poppen die een sprong maken.

De finalewedstrijd van de landelijke competitie werd zondag gehouden op het terrein van het modelvliegveld van Luchtvaartclub Emmeloord. Onder de vleugels van de modelvliegtuigen kunnen twee of vier poppen vastgemaakt worden. "Het zijn geen poppen", corrigeert een van de deelnemers, "maar parachutespringers!"

"Een beetje naar rechts", zegt instructeur Sjaak Fraters. "Oké, laat maar los." Geconcentreerd volgt Fraters zijn parachutespringer hoog in de lucht. "Ik kijk vooral of hij tegen de wind in blijft." Anders komt zijn parachute buiten de cirkel terecht. "En ik hou een beetje in de gaten hoever het eindpunt nog weg is."

Deelnemer Pieter Visser krijgt zijn springer met gemak op het doek en telkens dicht bij het midden. "Ik heb het Nederlands kampioenschap meerdere keren gewonnen," vertelt hij. "Een keer of achttien." Het model parachutespringen wordt vanaf 2005 gedaan in competitieverband.

Het zijn vooral oudere mensen die meedoen aan de wedstrijd. Enkele kinderen zijn er ook. Isa Faber doet dit weekend voor de eerste keer mee. Net als de grote mensen houdt ze, met zonnebril op, haar springer goed in de gaten. "Ik heb gisteren al de eerste prijs gisteren gewonnen bij de jeugd," zegt ze.

Isa zou ook best wel zelf parachute willen springen. "Maar het mag niet omdat het te gevaarlijk is", zegt ze. Fraters heeft er ook niet veel mee. "Totaal niet! Als ik op een vloeitje sta is het al te hoog." Ook Visser, die zelf piloot is geweest, ziet het niet zitten. "Je gaat toch niet uit een werkend vliegtuig springen? Dus nee, dat doe ik niet."

Ook dit jaar won Visser het NK Kampioen Model parachutespringen. Nelly Mutsaarts werd tweede en Erick van Loo eindigde op de derde plaats.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel