Première 'Dans van de Kraanvogel' in koeienstal: 'Ben echt ontroerd'

ALMERE • Zo 8 september 2024 | 16:11 • Zondag 8 september 2024 | 16:11

Het was een heuse première zaterdagavond in de koeienstal van Stadsboerderij Vliervelden in Almere Oosterwold: 'Dans van de Kraanvogel'. Als onderdeel van muziekfestival Growing Music werkten Danstheater Rorschach en het FlevoEnsemble samen aan de voorstelling. De bijna tweehonderd bezoekers trakteerden dansers en muzikanten na afloop op een minutenlange staande ovatie.

"Het was echt heel erg goed", meende een bezoeker. "Ik ben echt ontroerd", vond een ander. In de voorstelling, die zowel wat de muziek als de dans betreft niet in een hokje te plaatsen was, stuwden muzikanten en dansers elkaar tot grote hoogten. "Hoe je zoiets moet noemen? "Wat dacht je van geïntegreerde kunst", vond een bezoeker.

Kraanvogel gesignaleerd
"Ik wilde al heel lang muziek maken voor een dansvoorstelling en de kraanvogel werd het onderwerp", legde componist Egon Kracht na afloop uit. "De kraanvogel is sinds een jaar of wat weer gesignaleerd in Nederland. Iedereen is daar heel erg opgetogen over en gaat met z’n verrekijker op pad, maar de vraag is of het eigenlijk wel goed nieuws is dat die kraanvogel in Nederland is. Dat betekent namelijk dat het klimaat verandert."

Eén plus één is drie
Het FlevoEnsemble werkte al eerder samen met Danstheater Rorschach. "Maar onze opdracht was dit keer om de muzikanten wat meer uit te dagen", aldus Joury van der Vecht, artistiek leider van het dansgezelschap uit Lelystad. Dat leidde tot letterlijke confrontaties op het podium tussen dansers en muzikanten. "Dat geeft ook wat extra, een soort van één plus één is drie."

Van der Vecht hoopt dat het niet bij deze ene uitvoering van de 'Dans van de Kraanvogel' blijft. "We hebben er veel tijd in gestoken, en zouden graag meer optredens doen."

Fietstour
De zesde editie van muziekfestival Growing Music begon zaterdagmiddag met de inmiddels traditionele fietstour langs diverse verschillende tuin- en huiskamerconcerten in Oosterwold. Na de 'Dans van de Kraanvogel' op zaterdagavond ging het festival op zondag door met een koffieconcert, om 's middags af te sluiten met optredens van het Mehmet Polat Quartet en trompettiste Maite Hontelé en pianist Ramón Valle.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel