Flevoland hoeft van het Rijk geen stikstofuitstoot meer te verminderen

FLEVOLAND • Wo 4 september 2024 | 11:30 • Woensdag 4 september 2024 | 11:30

De provincies mogen stoppen met het maken van plannen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Dat melden bronnen aan de NOS. Waarschijnlijk komt er ook geen geld beschikbaar om de plannen uit te voeren. Wat de gevolgen gaan zijn voor het Flevolandse stikstofbeleid is nog onduidelijk. De provincie is gevraagd om een reactie en komt daar mogelijk later mee.

Update woensdagmiddag: De provincie vraagt het Rijk om aandacht te houden voor een toekomstbestendig landelijk gebied.

Net als alle andere provincies heeft Flevoland eerder de opdracht gekregen om de stikstofuitstoot stapsgewijs terug te dringen. Uiteindelijk zou de uitstoot met 74% gereduceerd moeten worden in 2035. Om dat voor elkaar te krijgen, is de provincie bezig met het maken van een plan: het Flevolands Programma Landelijk Gebied.

Daarin stond dat de provincie zich vooral wilde inzetten om de uitstoot van boeren aan de oostkant van Noordoostpolder te verminderen. Dat gebeid grenst namelijk aan het natuurgebied De Weerribben-Wieden.

Verder wilde de provincie onder andere inzetten op het innoveren van de landbouw en het verbeteren van biodiversiteit in zowel natuurgebieden als het landelijk gebied.

Geen geld, geen nieuw plan
Maar volgens de NOS gaat er nu dus een streep door de plannen. Dat betekent waarschijnlijk dat er geen geld vanuit het Rijk komt om de plannen uit te voeren.

De provincie heeft zelf ook geld apart gezet om een deel van het Programma Landelijk Gebied uit te voeren. Wat de gevolgen daarvoor zijn is nog onduidelijk.

Dat de provincies geen stikstofbeleid meer uit hoeven voeren, betekent niet dat er helemaal geen stikstofuitstoot meer verminderd hoeft te worden. De eis om minder stikstof uit te stoten, komt voort uit Europese afspraken.

Hoe het nieuwe kabinet dat dan wil gaan doen, is nog onduidelijk. Volgens de NOS komt daar waarschijnlijk meer duidelijkheid over tijdens Prinsjesdag, op 17 september. Dan presenteert het kabinet de plannen en begroting voor het komende jaar.

De Flevolandse fracties van GroenLinks en PvdA geven aan zo snel mogelijk na Prinsjesdag in debat te willen met de verantwoordelijk gedeputeerde Jan Klopman over het onderwerp.

Lees ook: Een piekbelaster: wat is dat eigenlijk?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel