2320 muskusratten gedood; waarom wordt het dier uitgeroeid in Flevoland?
Bestrijders hebben vorig jaar 2320 muskusratten gedood in Flevoland, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Door vallen die in het water zijn gezet, worden ze gedood. Vervolgens worden de kadavers in de buurt neergelegd, zodat vossen en roofvogels ze op kunnen eten. Waarom willen we de muskusrat niet in Flevoland? En zijn er in de toekomst echt geen muskusratten meer in de provincie?
We vragen het aan rattenvanger, of met de officiële term muskusrattenbestrijder, Coen Hansen. "Hij ondergraaft de dijken, de kanten. Zo'n beestje haalt een kuub zand per jaar weg uit de dijken, dat is ongeveer 12 kruiwagens. In een land dat eigenlijk onder water staat wil je dat niet."
De muskusrat valt ook onder de zogenaamde 'invasieve exoten'. Dit betekent dat het dier hier oorspronkelijk niet voor komt, maar bijvoorbeeld door handelaren of particulieren naar Nederland is gehaald. Daardoor kan hij schadelijk zijn voor de biodiversiteit. Om die reden is het de bedoeling dat de muskusrat uit heel Nederland verdwijnt. Poten van muskusrat
Oostvaardersplassen Hansen met collega
Dat er zo veel meer muskusratten gevangen zijn, wil niet per se zeggen dat er steeds meer bij komen. De stijging in de vangst komt vooral doordat er sinds 2020 ook in de Oostvaardersplassen mag worden gevangen. De bestrijders leren het gebied steeds beter kennen en daardoor konden er afgelopen jaar meer dieren worden gevangen.
Noordoostpolder
Van de 2320 dieren die werden gedood, werden dan ook de meesten in Zuidelijk Flevoland gevangen, namelijk 1830. In Oostelijk Flevoland waren het er 330 en 189 in Noordoostpolder. Dat lage cijfer is mede te danken aan de succesvolle bestrijding door waterschappen in aangrenzende provincies.
Zal er ooit geen muskusrat meer te bekennen zijn in Flevoland? Hansen "Jazeker, voor het grootste deel van de provincie denk ik 100 procent dat dit lukt. Het is natuurlijk gewoon één groot eiland. Als we ze al kunnen tegenhouden op de plekken waar ze proberen binnen te komen, dan houden we Flevoland gewoon schoon."
Of dat in Noordoostpolder ook lukt weet hij niet zeker. "Daar hou je vanuit Duitsland altijd nog muskusratten, maar het zal wel minimaal zijn, gezien het mooie resultaat wat daar ook is neergezet."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Overheidsinstanties twijfelen over toekomst op social mediaplatform X
FLEVOLAND • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariSteeds meer overheidsinstanties heroverwegen hun aanwezigheid op X (voorheen Twitter). De recente uitspraken en acties van eigenaar Elon Musk hebben geleid tot kritische reflecties op het platform, waarbij...
-
Hierom hoorde je zaterdag harde knallen bij VOC-schip De Batavia in Lelystad
LELYSTAD • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariEen paar harde knallen en mannen en vrouwen verkleed in 17e eeuwse kleding. Tientallen bezoekers van het VOC-schip De Batavia keken vreemd op toen ze zaterdag het schip bezochten. Aan boord waren acteurs,...
-
Wie wordt de beste Flevozwammer tijdens het grootste evenement van het jaar?
KRAGGENBURG • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariBijna tachtig vrijwilligers zijn al dagen bezig om het grootste evenement van Kraggenburg mogelijk te maken. Zaterdagavond wordt voor de 31e keer 'Gezwam rond de Dam' georganiseerd. Een traditie van carnavalsvereniging...