Provincie kan geld aanvragen om PAS-melders te helpen

FLEVOLAND • Do 5 september 2024 | 21:57 • Donderdag 5 september 2024 | 21:57

Provincies kunnen zich vanaf maandag melden bij het Rijk voor een regeling om hulp te bieden aan boeren die door stikstofbeleid in de problemen zijn gekomen, de zogeheten PAS-melders.

Dat bevestigt BBB-landbouwminister Femke Marije Wiersma na berichtgeving van RTL Nieuws. Zij zal de komende drie jaar in totaal 226,9 miljoen euro verdelen. Op vier momenten gaat telkens weer een deel van deze geldpot open.

Het gaat hier om een bedrag dat eerder al is gereserveerd op de begroting van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, waarvan nu bekend is hoe het precies zal worden uitgegeven.

Provincies kunnen maandag één aanvraag indienen van maximaal 7,9 miljoen euro. Ze kunnen de drie opvolgende keren waarop een deel van de geldpot wordt verdeeld, weer één aanvraag indienen.

Provincies mogen zelf kiezen hoe zij bedrijven helpen met het geld dat ze krijgen uit Den Haag. Zij kunnen bijvoorbeeld het bedrijf van de PAS-melder uitkopen. Een andere mogelijkheid is om een ander boerenbedrijf op te kopen en de stikstofruimte (hoeveel stikstof mag worden uitgestoten) doorgeven aan een PAS-melder.

Ongeveer 150 Flevolandse PAS-melders
Of en hoeveel Flevoland gaat aanvragen was donderdagavond niet bekend. Er zijn in onze provincie ongeveer 150 PAS-melders. Dat zijn meestal agrarische ondernemingen, die onder de oude regelgeving geen vergunning nodig hadden tot een bepaalde hoeveelheid uitstoot van stikstof.

In mei 2019 bepaalde de Raad van State dat er wel een vergunning nodig is. Sindsdien is er discussie over hoe de PAS-melders kunnen worden gelegaliseerd. In het coalitieakkoord van Flevoland zeggen de partijen dat stikstofruimte die beschikbaar komt doordat stikstofgevoelige activiteiten worden beëindigd, ten goede moet komen aan PAS-melders en belangrijke projecten.

Woensdag drong gedeputeerde Jan Klopman er nog bij het kabinet op aan om de aandacht voor de PAS-melders niet te vergeten. Dat was naar aanleiding van berichten dat het kabinet het Nationaal Programma Landelijk Gebied wil stopzetten. Dat kan er toe leiden dat Flevoland geen geld meer krijgt van het Rijk om het eigen programma landelijk gebied voort te zetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel