Urkers moeten nog flink wennen aan nieuwe verkeerssituatie in Oude Dorp

URK • Di 3 september 2024 | 21:58 • Dinsdag 3 september 2024 | 21:58

Wie sinds begin deze week het Oude Dorp van Urk binnenrijdt, moet rekening houden met een andere route dan voorheen. De gemeente heeft namelijk de verkeerssituatie in de twee drukste straten van het centrum aangepast. Voor veel bezoekers én bewoners van het Oude Dorp is dit duidelijk nog even wennen.

De maatregel met eenrichtingsverkeer in de ene en een nieuwe rijrichting in de andere straat is ingevoerd om opstoppingen en gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. Vooral op zomerse dagen krioelen toeristen, Urker strand- en horecabezoekers en winkelend publiek dwars door elkaar heen.

Toch zit de nieuwe situatie nog niet in het systeem van de Urkers én van bijvoorbeeld leveranciers van de detailhandel. Veel automobilisten volgen namelijk nog hun oude routine en rijden nu tegen het verkeer in.

De net nieuw aangebrachte verkeersborden worden daarmee in veel gevallen genegeerd. Automobilisten die wél de nieuwe regels volgen komen dan 'neus aan neus' te staan met bestuurders die de oude route volgen.

Hoe zit het precies?
Wie voorheen ter hoogte van de Boni-supermarkt het Oude Dorp binnenreed en naar de vuurtoren of het vissersmonument wilde rijden kon dat doen via zowel de Raadhuisstraat, als de Prins Hendrikstraat.

En wie andersom het dorp weer wilde verlaten deed dat via de Raadhuisstraat, maar daar liep het verkeer dus vaak vast.

Hoe zit het nu?
Wie nu naar de bezienswaardigheden in het Oude Dorp wil rijden kan dat alleen nog maar doen via de Raadhuisstraat. Deze weg die in de volksmond Torenstraat wordt genoemd, is nu een volledige eenrichtingsweg.

Bij het pleintje voor de Bethelkerk kun je dan weer de terugweg nemen via de Prins Hendrikstraat. Die is nu in tegenstelde richting een eenrichtingsweg geworden.

'Belachelijk'
Zowel online als op de weg wordt er door sommige Urkers flink gemopperd op de nieuwe inrichting. "In 1 woord belachelijk", zegt iemand op Facebook. "Lekker bezig gemeente Urk", zegt een ander met cynische ondertoon.

Sommige automobilisten die verkeerd rijden zeggen de nieuwe borden helemaal niet te hebben opgemerkt: "Hoe moet ik nu dan verder rijden?" Het zal overduidelijk nog even duren voordat de neuzen dezelfde kant opstaan.

Toch hebben verschillende Urkers ook begrip voor de nieuwe verkeersmaatregel. "Op zich is het goed want de straatjes zijn nauw", vertelt een Urker. "Maar, voor de vrachtwagens is het een probleem. Er is veel horeca in die straatjes en vanmorgen liep het al vast omdat twee vrachtwagens de bocht niet konden maken bij de Bethelkerk. Ik betwijfel of daar goed over nagedacht is."

Situatie wordt in de gaten gehouden
Een ondernemer uit de Raadhuisstraat beaamt dit. "Ik heb niets tegen deze maatregel maar ze kunnen beter de rijrichting omdraaien. (Erin via de Prins Hendrikstraat en eruit via de Raadhuisstraat, red.) Dat is makkelijker omdat het verkeer elkaar dan niet hoeft te kruisen aan het begin van de wijk."

Voor de automobilisten die nog niet gewend zijn aan de nieuwe route zullen ze daar actief op gewezen worden door handhavers, bevestigt de gemeente. En ook sommige bewoners van het Oude Dorp staan op hun eigen straatje soms al driftig naar de nieuwe verkeersborden te gebaren.

En mocht er extra bebording nodig zijn om te wijzen op de nieuwe situatie, dan zal de gemeente dat niet nalaten: "De komende tijd monitoren we de werking van de nieuwe route." Dinsdagmiddag plaatste de gemeente al een onderbord met de tekst: "Verkeerssituatie gewijzigd".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel