Voorlopig nog niet met de lift op station Almere Poort, al stuk sinds vorige zomer

ALMERE • Di 3 september 2024 | 11:12 • Dinsdag 3 september 2024 | 11:12

De liften bij station Almere Poort, die sinds de zomer van 2023 kapot zijn, worden voorlopig niet gerepareerd. De reparatie, die oorspronkelijk deze zomer zou plaatsvinden, is nu uitgesteld tot eind november. Volgens spoorbeheerder ProRail komt dat doordat de levering van bouwmaterialen vertraging heeft opgelopen.

Het probleem met de liften is te wijten aan een constructiefout bij de bouw van het station in 2012. Het stationsplein loopt af in de richting van het spoor, waardoor de liften op het laagste punt staan.

Bij regenval stroomt het water de liftschachten in, waardoor de bedieningsapparatuur niet meer functioneert. ProRail hoopt dit probleem op te lossen door de apparatuur hoger te plaatsen.

Duurzamere oplossing
Naast het repareren van de lift door ProRail, werkt de gemeente ondertussen aan een mogelijke duurzame oplossing voor het vollopen met water van de liftschaft bij regen. "Dit is het verbreden van de lijngoten die het water beter afvoeren", legt wethouder mobiliteit, Micha Mos uit.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met de herbestrating van het plein bij het station, die nodig is door de aanleg van de verhoogde busbaan. De werkzaamheden staan gepland voor de komende drie maanden. "We hopen dat de lift zo snel mogelijk gerepareerd is zodat iedereen weer vrij kan reizen via Almere Poort", zegt Mos.

Bouwmaterialen
Dit is echter niet de eerste keer dat de liften op station Almere Poort problemen vertonen. Sinds juli 2022 zijn de liften regelmatig defect. Volgens de NS is vandalisme vaak de oorzaak. "Mensen maken bijvoorbeeld de knopjes stuk of springen in de lift."

Hoewel vandalisme vaak als oorzaak wordt aangewezen, speelt ook de aanhoudende leveringsproblemen van materialen een rol. De levering van bouwmaterialen is vertraagd en de prijzen zijn aanzienlijk gestegen. "Het is heel lastig om aan nieuwe onderdelen te komen", aldus een woordvoerder van ProRail.

Afhankelijk
Veel reizigers die afhankelijk zijn van de liften om op het perron te komen, moeten dan naar een ander station reizen. De NS vergoedt de kosten als iemand met een taxi moet gaan.

Wethouder Mos begrijpt de frustratie onder de reizigers: "We vinden het een hele vervelende situatie, die veel impact heeft op mensen met een beperking. We balen enorm dat de kapotte lift repareren nu nog langer duurt. Wat hopelijk iets verzachtend werkt, is dat de -ver van ideale- oplossing van een taxi nemen op de kosten van de NS blijft bestaan."

Dit verhaal is gemaakt door Iris van Ree. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel