Bewoners Almere Poort helemaal klaar met kapotte lift op treinstation

ALMERE • Di 10 september 2024 | 6:45 • Dinsdag 10 september 2024 | 6:45

Omwonenden van Station Almere Poort zijn boos. De liften naar de perrons werken al ruim een jaar niet meer. Ze hadden deze zomer gerepareerd moeten worden, maar onlangs werd duidelijk dat dit is uitgesteld tot eind november. Onacceptabel vinden buurtbewoners die de lift willen gebruiken. 'En de gemeente doet er niets aan.'

Er staat water onderin de liftschacht, kabels zitten los en er staat roest op de balken. Eén lift is nog een paar keer gerepareerd, de andere doet het al langere tijd helemaal niet meer.

'Niet te doen'
Stephan Moolhuizen woont in de buurt. Hij heeft een beperking met lopen. Hij is van de liften afhankelijk en baalt er enorm van dat ze al zo lang niet werken: "Als ik te veel loop dan zak ik door mijn enkels. En dat is gewoon niet te doen."

Volgens Paul Offerman van WoonMere - een wooninitiatief voor jongvolwassenen met een beperking in Almere Poort - wonen er in de directe omgeving al zo'n honderd mensen met een beperking. "Dit is al een jaar zo. En dat is heel vervelend", zegt Offerman.

Hij begeleidt onder anderen Remco die een meervoudige beperking heeft. "Remco zit op een koor en die moest optreden in Hilversum. Hij moet dan met de trein, maar daar kan hij niet inkomen omdat die lift kapot is. Dat betekent dus dat we vervoer voor hem moeten regelen. Of we moeten hem zelf brengen."

Vermoeiende reis
Ook Chrisanty Gabriela heeft een lichamelijke beperking en zit in een rolstoel. Haar begeleider Edith Mustamu vertelt over het vervoer - ook namens Chrisanty omdat ze niet kan praten: "Als wij van Amsterdam naar Almere Poort willen moeten we eerst via Muziekwijk en dan met de bus naar huis. En dan zijn we best wel moe. Het scheelt heel veel tijd die wij hierdoor verliezen."

Als het aan Moolhuizen ligt wordt zelfs de burgemeester erbij gehaald, als er maar sneller een oplossing komt. Hij heeft overigens al eerder aan de bel getrokken, maar vergeefs.

"De gemeente die doet er niets aan", zegt Moolhuizen. En ook bij andere partijen kwam hij niet verder: "ProRail zegt, dan moet u bij de gemeente zijn."

Constructiefout
ProRail verklaarde eerder al dat bij de bouw van de lift in 2012 een constructiefout is gemaakt. Volgens de spoorbeheerder heeft de levering van de bouwmaterialen die nodig zijn voor het herstel, vertraging opgelopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel