Liften station Almere Poort waarschijnlijk pas volgend jaar weer in gebruik

ALMERE • Wo 11 september 2024 | 20:58 • Woensdag 11 september 2024 | 20:58

Het gaat nog maanden duren voordat de liften op het treinstation van Almere Poort het weer doen. Het is vrijwel zeker dat ze dit jaar niet meer worden hersteld. Eerst moet de gemeente drie maanden aan het werk en vervolgens kan ProRail de liften pas repareren. De vervoerder geeft geen duidelijkheid hoelang ze daarvoor nodig hebben.

Al zeker een jaar kunnen treinreizigers op station Almere Poort niet met de liften naar de hoger gelegen perrons, waar de treinen vertrekken. Eén van de liften is al lange tijd buiten werking, de ander is een paar keer gerepareerd maar gaat ook steeds weer kapot.

Afwatering deugt niet
De liften gaan stuk omdat de afwatering in het gebied rond het station niet goed is. Daardoor komt er water onderin de schacht te staan, dat vervolgens niet wegloopt. De gemeente moet nu eerst de afwatering op het stationsplein verbeteren.

"Anders zijn de liften zo weer stuk en dat willen we niet", laat Martijn de Groot van ProRail weten. De gemeente heeft aangegeven dat ze zeker drie maanden nodig hebben voor het herstel. "En dan moeten wij nog", zegt de woordvoerder van de spoorbeheerder die verantwoordelijk is voor de liften. Hij durft niet te zeggen hoe lang het werk van ProRail gaat duren.

In de omgeving van het station zit onder andere een instelling voor jongvolwassenen met een beperking. Veel van hen maken gebruik van het openbaar vervoer, maar kunnen door hun beperking niet zonder lift op het perron komen. Bij de instelling zijn ze er helemaal klaar mee en ook andere omwonenden balen dat het zo lang duurt.

Vervangend vervoer
De Groot laat weten dat er op de lift een sticker zit met een telefoonnummer dat uitkomt bij de klantenservice van de NS. Die kan een taxi regelen naar een volgend station als dat nodig is. De kosten hiervoor zijn voor de NS.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat op korte termijn de renovatie het stationsplein begint. Daarbij worden de goten die het water afvoeren verbreed. Ook wil de gemeente de busbaan verhogen en het plein opnieuw bestraten. Het geheel gaat in ieder geval drie maanden duren.

Daarna kan ProRail bekijken wat er moet worden gerepareerd aan de liften. Dat zal mede bepalen hoe lang het werk gaat duren. Ook de levering van onderdelen kan nog van invloed zijn op wanneer de lift weer gebruiksklaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel