GGD ziet verhuizing van ambulances niet zitten, 'langer onderweg'

EMMELOORD • Ma 2 september 2024 | 15:30 • Maandag 2 september 2024 | 15:30

GGD Flevoland wil de ambulancepost in Emmeloord niet verplaatsen naar zorgcentrum Het Vlie dat aan de Urkerweg moet verrijzen. Dit blijkt uit een brief aan het gemeentebestuur van Noordoostpolder.

Volgens de GGD zouden ambulances door zo'n verhuizing langer onderweg zijn naar incidenten dan nu. Vanwege deze verslechtering van de zogenoemde aanrijtijden, is de verplaatsing niet bespreekbaar.

Het nieuwe zorgcentrum staat gepland op de plek waar al jaren de tijdelijke huisvesting van het Antonius Ziekenhuis Sneek is. De poli's van het Antonius moeten in de toekomst naar het zorgcentrum verhuizen, net als verschillende zorgverleners die nu nog in en rond het Dr Jansencentrum verderop langs de Urkerweg gevestigd zijn.

Maar de bouw van het nieuwe zorgcentrum is al twee keer vertraagd. En het project is alleen levensvatbaar als er voldoende partijen aan meedoen. Omdat dat op dit moment nog niet het geval is, had de gemeente bij de GGD geïnformeerd of een verhuizing van de ambulances een optie was.

Minuten langer onderweg
De GGD heeft al eerder naar de mogelijkheden voor een verhuizing gekeken. Ook deed een extern bureau onderzoek naar de aanrijtijden. Volgens de GGD zit de huidige ambulancepost aan de Nagelerweg ook niet op de ideale plek, maar zou een verhuizing naar de Urkerweg voor iedereen buiten Noordoostpolder en Urk een verslechtering betekenen. Met name naar het oosten van de Noordoostpolder zouden ambulances minuten langer onderweg zijn.

Het noorden van Emmeloord zou bij de huidige indeling van de polder de meest ideale plek voor een ambulancepost zijn. De GGD wil zich daarom niet voor dertig jaar lang op een nog minder gunstige plek vastleggen.

Huidige ambulancepost in Emmeloord

Aanwezigheid spoedpost voorwaarde
Uit de brief aan de gemeente blijkt ook dat de GGD de verhuizing naar Het Vlie wel wilde overwegen als er bij het gezondheidscentrum een volwaardige spoedpost kwam, waar mensen laagcomplexe acute zorg konden krijgen.

Voor de ambulancedienst zou dit immers betekenen dat ze minder vaak dan nu met patiënten de lange rit naar het ziekenhuis in Sneek hoefde te maken. Sinds eind 2022 is er geen 24-uurs spoedpost meer in Emmeloord. De GGD verwacht dat er in Emmeloord de komende tijd geen extra voorzieningen voor spoedzorg komen.

De GGD wil wel op andere manieren een bijdrage leveren aan zorgcentrum Het Vlie. Het gaat dan bijvoorbeeld om versterking van de huisartenzorg en de inzet van wijkverpleegkundige zorg voor acute situaties. Hiervoor wordt samengewerkt met partijen als Medrie (huisartsen), Talma Urk, het Antonius Ziekenhuis en de Zorggroep Oude en Nieuwe Land.

Impressie gezondheidsplein

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel