Kerkcentrum De Ark in Dronten vanaf nu elke dag open

DRONTEN • Ma 2 september 2024 | 17:22 • Maandag 2 september 2024 | 17:22

Kerkcentrum De Ark in Dronten gaat vanaf deze week elke dag twee keer open voor bezoekers om zo toegankelijker te zijn. Eerder was de protestantse kerk alleen geopend tijdens activiteiten.

Onder het oog van Drontense burgemeester Gebben en tientallen leden van de kerk ging aan het begin van de middag 'De Open Ark' van start. Het gebouw bezoeken kan voortaan in de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur en in de avond van 19.30 uur tot 21.00 uur.

Ongebruikelijk in Nederland
Het idee voor de open kerk komt van Harko Boswijk van de Protestantse Gemeente Dronten. Hij merkte op dat kerken die hij in vakantielanden bezoekt altijd overdag open zijn.

"Dan kan je even rondlopen, tot rust komen en een kaarsje aansteken. En toen dacht ik: waarom doen wij dat eigenlijk niet?"

Die gedachte leidde tot 'De Open Ark': een kerk waar iedereen overdag naar binnen kan om tot rust te komen. Gedurende de dag worden er workshops, lezingen en andere activiteiten gegeven.

Ook is er een gastheer of gastvrouw aanwezig waar bezoekers een praatje mee kunnen maken. Boswijk: "Dat kan over koetjes en kalfjes gaan of over levensvragen waar iemand mee zit."

Open voor iedereen
Een andere reden om de kerkdeuren te openen, is om er ook te zijn voor meer mensen in de samenleving. Volgens Boswijk is de maatschappij veranderd en is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om naar de kerk te gaan.

"Toen kwamen we eropuit dat we er voor de gemeenschap willen zijn en we willen letterlijk en figuurlijk openstaan."

Vanwege de uitgebreidere openingstijden moesten er veel vrijwilligers opgetrommeld worden. Volgens Boswijk hebben er zich in een mum van tijd meer dan vijftig mensen aangemeld.

Of er behoefte is aan een doordeweeks kerkbezoek is nog maar de vraag. "Het is voor ons ook spannend, maar wij willen wat wij hier hebben graag delen. Daarom staan we open voor iedereen."
Overigens is de Ontmoetingskerk in Lelystad ook elke dag open van 10.00 tot 12.00 uur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel