Oproep voor verder onderzoek naar verdronken kasteel: 'Hoort bij cultureel erfgoed'

ZEEWOLDE • Ma 26 augustus 2024 | 18:00 • Maandag 26 augustus 2024 | 18:00

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta roept de provincies Flevoland en Gelderland op om verder onderzoek te doen naar het 'verdronken' slot Hulkenstein in een meer bij Zeewolde. "Het hoort een beetje bij het cultureel erfgoed van beide provincies."

In het verleden zijn meerdere pogingen gedaan om het mysterieuze slot in kaart te brengen. Het bewijs bleef uit en de mythe bleef voortbestaan.

Verslaggever Arend Dubbelboer van Omroep Flevoland heeft de zoektocht opnieuw opgepakt en met succes. In het Nijkerkernauw bij Zeewolde zijn restanten gevonden die mogelijk afkomstig zijn van het slot. Voor Van Popta is dit reden genoeg om het gebied verder te verkennen.

Lees ook: Vergeten middeleeuws kasteel in beeld gebracht in meer bij Zeewolde

Geld nodig
Het liefst wil de maritiem archeoloog damwanden plaatsen en het zoekgebied leegpompen. Dan kan hij als een landopgraving alles gaan documenteren.

Als je iets dieper gaat in de grond, vind je misschien nog meer. Van Popta denkt dan aan afvalkuilen en beerputten. "Dan wordt het echt mooi!" Hij hoopt dat de provincies het belang van deze ontdekking inzien en bereid zijn om het onderzoek te financieren.

"Het is een unieke vindplaats; een verdronken kasteel. Dat vind je bijna nergens," zegt hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel