Vergeten middeleeuws kasteel in beeld gebracht in meer bij Zeewolde

ZEEWOLDE • Ma 26 augustus 2024 | 6:00 • Maandag 26 augustus 2024 | 6:00

In het Nijkerkernauw bij Zeewolde heeft Omroep Flevoland de restanten in beeld gebracht van vermoedelijk het slot Hulkenstein. Het gaat om fundamenten van een bouwwerk van circa twintig bij twintig meter groot. Daarnaast zijn nog enkele muurresten gevonden naast het hoofdbouwwerk van zo’n elf meter lang.

De muren zijn ingemeten en met onderwatercamera's vastgelegd. Voor het eerst is het slot te zien en is de exacte locatie van de muren bekend. Slot Hulkenstein werd in de late middeleeuwen als verdedigingswerk gebouwd door Karel van Egmond, de hertog van Gelre.

Lees hier: De zoektocht naar het verdronken slot van de Hertog van Gelre

Eerder stenen gevonden
In de jaren '80 van de vorige eeuw werden bij baggerwerkzaamheden al enkele oude stenen gevonden. Duikers zagen destijds een muur liggen en tekenden globaal uit wat zij zagen. Het bouwwerk raakte in de vergetelheid.

Een amateurarcheoloog dacht in 2007 de contouren van het slot te zien op Google Earth. Een duiker met camera ging het water in, maar er werd niets gevonden. Het slot raakte in de vergetelheid en de mythe van het verdronken kasteel bleef daardoor bestaan. 

Sonar en duikers
Verslaggever Arend Dubbelboer van Omroep Flevoland wilde het vergeten kasteel terugvinden, de exacte locatie bepalen en de stenen op video vastleggen. Met een boot uitgerust met sonar en twee duikers aan boord werd de zoektocht gestart.

Na het scannen van het Nijkerkernauw kwamen drie plekken in beeld waar mogelijk restanten te vinden waren. Bij de eerste twee locaties bleek het loos alarm. Op de derde locatie troffen de duikers de muurresten aan.

Lees ook: Waarom de hertog van Gelre een vesting bouwde bij Zeewolde

Samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta zijn de muren ingemeten en over de sonarbeelden neergelegd. Daaruit blijkt het gevonden slot vele malen groter te zijn dan in de jaren '80 werd beschreven.

Inmeten van de muren

De contouren uitgetekend

'Damwanden en leegpompen'
Als het aan maritiem archeoloog Van Popta ligt, volgt groot onderzoek naar de resten. "Ik zou er damwanden omheen slaan, ik zou de boel droog leggen dus het water eruit pompen en dan gewoon echt als een soort van land opgraving gaan documenteren wat je daar ziet.

"Want je ziet nu muurresten, als je waarschijnlijk eerst dieper in die vaste bodem gaat dan ga je ook sporen terugvinden. Dus misschien wel afvalkuilen, mestkuilen, beerputten. Dus daarin liggen dan de resten die de bewoners van het kasteel hebben achtergelaten."

Financiering van de provincie
Van Popta roept de provincies Flevoland en Gelderland op om rond de tafel te gaan en te bespreken of het verloren slot Hulkenstein onderzocht moet worden. 

Bekijk hier de hele zoektocht naar het slot:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel