Provincies en gemeente zien nu niets in steun voor verder onderzoek naar verdronken Slot Hulkenstein

ZEEWOLDE • Za 31 augustus 2024 | 12:03 • Zaterdag 31 augustus 2024 | 12:03

De provincies Flevoland en Gelderland en de gemeente Zeewolde zijn zeer terughoudend om een bijdrage te verstrekken voor verder onderzoek naar het verdronken Slot Hulkenstein. "De provincie ziet geen aanleiding om nu een grootschalig onderzoek naar het kasteel te financieren", laat de woordvoering van Flevoland weten.

Onlangs werd de ligging van Slot Hulkenstein op initiatief van Omroep Flevolandverslaggever Arend Dubbelboer exact bepaald en in kaart gebracht. Er was al jaren bekend dat het slot ergens in het Nijkerkernauw tussen Flevoland en Gelderland moest liggen, maar waar precies was tot nu toe nooit helemaal duidelijk.

Damwanden plaatsen en leegpompen
De betrokken maritiem archeoloog, Yftinus van Popta, zou het liefst damwanden plaatsen, het zoekgebied leegpompen en er vervolgens een landopgraving van maken waarbij alles wordt gedocumenteerd.

"Op het moment dat een archeologische vindplaats wordt bedreigd, is er wellicht reden om een plek op te graven. In dit geval is dat niet aan de orde", laat de woordvoering van de provincie Gelderland weten. "Bovendien is een landopgraving bijzonder kostbaar. Op dit moment is er voor de provincie Gelderland geen aanleiding om hiermee aan de slag te gaan."

De gemeente Zeewolde volgt de ontwikkelingen op de voet, maar is ook nog voorzichtig: "Uiteraard zijn wij als gemeente zeer geïnteresseerd in deze mooie archeologische vondst. Mochten wij benaderd worden over een onderzoek naar de resten in het Nijkerkernauw, dan gaan wij hierover graag het gesprek aan. Wij zullen op dat moment de vraag beoordelen en kijken welke mogelijkheden er zijn om een gemeentelijke bijdrage aan het onderzoek te leveren."

Onder de grond bewaren
"Het kasteel wordt op dit moment niet bedreigd door ontwikkelingen", stelt de provincie Flevoland. "En het uitgangspunt van de Nederlandse wetgeving rondom archeologie is dat deze het beste bewaard kan worden ter plekke, onder de grond. Uiteraard staan we ervoor open om met de onderzoekers in gesprek te gaan over wat voor soort onderzoek naar het kasteel er wel mogelijk is, zeker als het passend is bij onze archeologische onderzoeksagenda."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel