Ook andere windparken willen rode lampen doven

FLEVOLAND • Do 22 augustus 2024 | 21:05 • Donderdag 22 augustus 2024 | 21:05

Net als Windplan Groen bij Dronten willen andere windparken in de provincie op termijn ook de rode verlichting op de turbines standaard uitzetten.

Zowel Windplanblauw bij Swifterbant, Windpark Zeewolde en Windpark Noordoostpolder zijn daar mee aan de slag laten ze desgevraagd weten. Hiermee volgen de windparken Windplan Groen dat als eerste in Flevoland de rode lampen van hun turbines standaard uitzet. De 86 turbines van 'Groen' staan rondom Biddinghuizen en ten oosten van Dronten.

Die rode verlichting is bedoeld voor het vliegverkeer, zodat de molens in het donker goed zichtbaar zijn. De lampen branden normaal gesproken constant, maar bij Windplan Groen sinds deze week niet meer. Daar gaat de verlichting alleen nog aan wanneer er daadwerkelijk een vliegtuig of helikopter dicht in de buurt komt.

Dat gebeurt via een naderingssysteem, oftewel Aircraft Detection Lighting System (ADLS). Op de windturbines zitten antennes die reageren op de de transponders van vliegverkeer. Als het vliegverkeer binnen een straal van 5,5 kilometer in de buurt komt van de windmolens, zet het systeem de rode lampen weer aan.

Het systeem bij Windplan Groen.

'Goede buur'
Windplanblauw is op dit moment afspraken aan het maken met een aanbieder van zo'n naderingssysteem.

"We willen ook een goede buur zijn", zegt Wim van Beuzekom van Windplanblauw. Hij verwacht de lampen eind dit jaar standaard uit te kunnen zetten. Zijn turbines staan bij Swifterbant, en in het IJsselmeer tussen de Ketelbrug en de Maximacentrale.

In Zeewolde is ook al een begin gemaakt aan het doven van de rode lampen. Een datum wil Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van het windpark echter nog niet noemen.

Wel plaatst Sjoerdsma een kanttekening: de rode lampen op de windmolens nabij de landingsbaan van vliegveld Lelystad kunnen sowieso niet uit.

Noordoostpolder kijkt ook naar vogeldetectie
Ook Windpark Noordoostpolder is bezig om een detectiesysteem uit te rollen. Een datum kan voorzitter Cees Tolsma nog niet noemen. Volgens hem ligt het bij de molens in Noordoostpolder iets ingewikkelder. "Ze zijn wat ouder en we hebben verschillende typen molens staan."

Daarnaast bekijkt dat windpark naar de mogelijkheden voor vogeldetectie, zoals al bij Windpark Zeewolde gebeurt. Daar worden de molens stilgezet, als er een zeearend in de buurt komt. "Maar die onderzoeken zijn nog in een pril stadium", laat voorzitter Cees Tolsma weten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel