Slimme camera's moeten zeearenden veilige vlucht bieden dwars door Zeewolder windpark 

ZEEWOLDE • Wo 21 augustus 2024 | 6:05 • Woensdag 21 augustus 2024 | 6:05

Als er een gans tegen een windmolenwiek in Zeewolde vliegt heeft het dier pech, maar als er een zeearend in de buurt van de molen komt stopt de turbine met draaien. Windpark Zeewolde heeft namelijk sinds dinsdag een detectiesysteem.

Door middel van camera's en kunstmatige intelligentie kan een roofvogel al vanaf 1.100 meter worden gespot.

Camera's op de molens kunnen vanaf elke hoek bekijken of er een vogel aan komt vliegen en beoordelen dan met herkenningssoftware of het om een zeearend gaat. In dat geval worden er één of meerdere windmolens in de omgeving stilgezet.

Het park heeft ruim 80 molens en op elke molen zijn acht camera's geïnstalleerd. Het systeem kost miljoenen en heeft een database met duizenden beelden van vogels en zal steeds slimmer worden in het herkennen van een zeearend. De kosten zitten hem niet alleen in de camera's, maar vooral in het stilzetten van de molens.

Dode zeearend
Aanleiding voor het systeem is de dood van zeearend Spike. Die vloog in 2022 tijdens storm Corrie tegen een molen in Zeewolde.

Lees ook: Zeearend dood na botsing met windmolenwiek

Het windpark kwam toen zelf met het initiatief voor het detectiesysteem. Want al vliegen er niet vaak zeearenden langs het windpark, een goede bescherming van de roofvogel is belangrijk, vindt directeur Sjoerd Sierburg van Windmolenpark Zeewolde. Volgens hem is de impact van de dood van een zeearend groot, omdat de populatie nu nog klein is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel