Dit is waarom de rode windmolenlampjes in Dronten toch nog de hele nacht branden

DRONTEN • Di 10 september 2024 | 19:00 • Dinsdag 10 september 2024 | 19:00

Wie in de buurt van Dronten rijdt, is het misschien al opgevallen: de lampjes van de diverse windmolens van Windplan Groen staan 's nachts nog steeds volop aan, terwijl de lampjes zo'n twee weken geleden standaard uit zouden staan. Pas als er vliegtuigen in de buurt zijn, zouden de lampjes weer aanspringen. Maar de afgelopen week brandden de lampjes continu.

Dat heeft alles te maken met de antennes, zegt een woordvoerder van Windplan Groen. De antennes moeten signaleren of er binnen een straal van 5 kilometer een vliegtuig vliegt.

Zij pakken het signaal van de transponder van het vliegtuig of de helikopter op. Wordt deze gedetecteerd, dan springen de lampjes aan om de piloot te waarschuwen.

Maar de antennes hebben last van een storing. Totdat deze verholpen is moeten de lampen continue branden in verband met de veiligheid. De woordvoerder weet nog niet wanneer de storing opgelost is, maar zegt dat er hard aan een oplossing gewerkt wordt.

Lees ook: Einde aan rode horizon: lampjes op turbines Windplan Groen 's avonds standaard uit

Einde aan rode horizon
Het was al langere tijd een wens van omwonenden van de windmolens in Dronten dat de lampjes permanent uit zouden gaan. Zij hadden er last van.

Eerder dit jaar werd daarom een detectiesysteem getest dat vliegverkeer aan ziet komen. Het systeem werkte volgens Windplan Groen goed genoeg om de lampjes eind augustus uit te zetten en alleen weer aan te zetten als de vliegtuigen dus in de buurt kwamen.

"Wij vonden de rode lichtjes zelf ook geen gezicht. Blij dat het nu werkt", zei Allard van der Steege van Windplan Groen eerder.

Overigens blijven de witte lichten op de windmolens wel gewoon aan. Die zijn voor overdag.

Dit is hoe het systeem werkt:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel