Einde aan rode horizon: lampjes op turbines Windplan Groen 's avonds standaard uit

DRONTEN • Do 22 augustus 2024 | 6:25 • Donderdag 22 augustus 2024 | 6:25

De rode lampen op windturbines van Windplan Groen in Dronten staan nu standaard uit. Alleen wanneer er een vliegtuig langskomt, springen ze weer aan.

Daarmee gaat een langgekoesterde wens van omwonenden in vervulling. Zij hadden last van de rode lampjes op de turbines. De lichten zijn speciaal voor vliegend verkeer, zodat de turbines in de avond en nacht goed zichtbaar zijn.

De molens zijn nu voorzien van een detectiesysteem dat vliegverkeer aan ziet komen. Aircraft Detection Lighting System (ADLS) heet het officieel, legt Allard van der Steege, voorzitter van Windplan Groen, uit.

"Er zitten antennes op de molens. Die detecteren de transponder van een helikopter of vliegtuig. Als ze dan op 5,5 kilometer afstand van het windpark zitten, springen de lampen aan."

Overigens blijven de witte lichten op de windmolens wel gewoon aan. Die zijn voor overdag.

Eerder dit jaar werd het systeem al meermaals getest, nu wordt het dus definitief gebruikt. Allard van der Steege, is blij met de aanpassing. "Wij vonden de rode lichtjes zelf ook geen gezicht. Blij dat het nu werkt."

Omwonenden blij
Omwonenden vinden het een mooie oplossing, al had niet iedereen enorm last van de rode verlichting. "Het maakt mij niet uit of ze aan of uit staan, ik kan ze wel zien vanuit huis," zegt een inwoonster van Biddinghuizen. "Als ik ze zie, heb ik juist een gevoel van thuiskomen."

Een andere inwoonster vindt het een goede stap. "Het is ietsje beter, maar ik ben sowieso niet voor de windmolens. Het is net één grote disco met die lampjes."

Een man die aan de Zonneweide in Biddinghuizen woont is blij, alleen vindt hij het geluid van die turbines nog veel irritanter. "Als de wind slecht staat hoor je de windmolens de hele tijd. Het is net alsof je langs een snelweg woont."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel