Celstraf voor gewelddadige beroving en schietpartij waarbij slachtoffer blind raakte

LELYSTAD • Do 22 augustus 2024 | 8:00 • Donderdag 22 augustus 2024 | 8:00

Een 19-jarige man uit Lelystad is dinsdag tot drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk veroordeeld voor het stelen van zogeheten cryptovaluta van een slachtoffer. Ook kreeg hij acht maanden cel opgelegd voor een schietpartij waarbij een man blind raakte aan een oog.

Een ruzie over drugs liep op 12 september 2022 in Lelystad uit op een handgemeen. De nu 19-jarige Ario S. meende zich te moeten verdedigen. Hij pakte een omgebouwd alarmpistool, laadde dit dreigend meerdere keren door, waarna hij schoot. Het slachtoffer raakte blind aan één oog. De kogel zit er nog steeds en kan er ook niet uit omdat artsen vrezen dat de schade dan nog groter wordt.

Potentieel dodelijke kogel
De verdachte was tijdens het plegen van dit feit minderjarig. Hij zei uit noodweer gehandeld te hebben. De rechters waren het daar woensdag mee eens, alleen niet met de manier waarop hij zich verdedigde. Weliswaar zocht het slachtoffer steeds de confrontatie op, maar hij was ongewapend.

S. had volgens de rechters een andere keuze moeten maken dan een potentieel dodelijke kogel richting het hoofd van het slachtoffer af te vuren. Dat hij dit in een hevige gemoedstoestand zonder helder na te denken deed, geloven de rechters niet. Hij liep eerst naar de schuur om het wapen te halen. Eenmaal terug laadde hij bewust enkele malen door om zo het slachtoffer bang te maken.

Ton aan Bitcoins
De man is ook veroordeeld voor een beroving van Bitcoins op 3 december 2022. De verdachte was toen al wel meerderjarig. Op 3 december 2022 poogde het slachtoffer via Marktplaats Bitcoins te kopen. Hij ging naar het afgesproken adres in Lelystad waar hij naar eigen zeggen door vijf tot zeven mannen werd geschopt en geslagen. Hij kreeg een vuurwapen op zijn hoofd en werd zo gedwongen meer dan twee Bitcoins over te maken. Die twee Bitcoins zijn inmiddels samen meer dan een ton waard.

De digitale munten van het slachtoffer waren in de 'digitale portemonnee' van de 19-jarige Ario S. aangetroffen, omdat hij ze voor hem moest wisselen, zo vertelde hij twee weken terug aan de rechters. Bij een inmiddels veroordeelde medeverdachte is onder een kussen een omgebouwd gaspistool gevonden.

Duizenden euro's schadevergoeding
Dat leek volgens het Openbaar Ministerie verdacht veel op het wapen waarvan S. een foto op zijn telefoon had staan. Op dat wapen is bovendien DNA-materiaal van het slachtoffer gevonden. Bij een eerdere zitting in juli gaf het slachtoffer aan nog veel last te hebben van het geweld.

Ook moet S. dit slachtoffer ruim 8.000 euro schadevergoeding betalen. De gestolen cryptomunten waren destijds 32.000 euro waard maar de buit zou door de vier verdachten verdeeld zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel