Verhaal halen voor geslagen neefje uit verjaagd gezin loopt uit op matpartij

URK • Vr 7 juni 2024 | 14:34 • Vrijdag 7 juni 2024 | 14:34

Het was één grote chaos, op woensdag 28 juni van vorig jaar, bij de bushalte aan de Rotholm op Urk. Een grote groep mensen die aan het duwen en trekken was. Een man die flinke klappen en schoppen kreeg en die door omstanders in een auto in veiligheid gebracht moest worden.

Een opstootje bovendien waarbij leden van een Marokkaans-Nederlandse familie betrokken waren die later dat jaar van Urk moest vluchten. Dat vanwege een andere geruchtmakende gebeurtenis: de affaire met de verbrande Israëlische vlaggen.

De vader van dat gezin, en twee neven van hem stonden vrijdag terecht voor de vechtpartij bij de bushalte. Ze werden alle drie verdacht van openlijke geweldpleging. Het bewijs tegen de drie bleek niet enorm overtuigend.

Een feestdag?
Op die woensdag 28 juni werd net het Offerfeest gehouden en de familie El Y. was bij elkaar gekomen om dat te vieren. Een gezin dat op Urk woonde, kreeg ook familieleden van elders op bezoek. Maar op die feestdag heerste er nog wel woede over de klappen die de 14-jarige zoon van het gezin een week eerder had gekregen.

Op een zomerse dag was de jongen, net als veel andere Urker jeugd, aan het zwemmen bij de Arie de Witbrug. Daar sprongen ze vanaf een steiger de Urkervaart in. De zoon kreeg op een gegeven moment klappen van een plaatsgenoot van een jaar of 19. Ook zou hij racistisch zijn aangesproken.

De klappen waren bovendien gefilmd en het filmpje was onder de Urker jeugd snel verspreid. De Marokkaans-Nederlandse familie was het ook onder ogen gekomen. Dat die hierover nog steeds kwaad was, was wel duidelijk.

Een toevallige confrontatie
Na het koffiedrinken bij het gezin El Y. stapten verschillende neven in hun auto's. Niet veel later ontstaat er dan een ogenschijnlijk toevallige confrontatie bij een bushalte aan de Rotholm. Neef Mostapha uit Utrecht ziet daar de man staan die zijn kleine neefje te grazen had genomen.

De bushalte aan de Rotholm

Mostapha is gekleed in een opvallend gewaad, een djellaba. Veel getuigen zullen het later noemen. Hij stapt op de Urker af en er volgt een woordenwisseling. Hij duwt de man met veel kracht tegen de glazen plaat van de bushalte aan.

Daarna ontstaat er een worsteling en belandt het Urker slachtoffer op de grond. Omstanders schieten erop af. De Urker krijgt klappen en schoppen en was naar eigen zeggen even buiten bewustzijn. Of neef Younes uit Emmeloord en de 45-jarige vader A. el Y. er dan al bij zijn, daarover verschillen de lezingen. Verschillende getuigen zeggen dat Younes in korte broek en wit shirt erbij staat en een beuk uitdeelt aan het slachtoffer.

'Wilde bemiddelen'
Hijzelf verklaarde voor de politierechter dat hij toevallig langs de bushalte kwam rijden toen het opstootje al bezig was: "Ik heb een motto: wie goed doet, goed ontmoet. Ik zag geduw en getrek en dacht: wat gebeurt daar nou. Ik zag mijn neef Mostapha staan. Daar moest ik helpen, bemiddelen, was mijn gedachte."

Volgens Younes heeft hij hij geen enkele klap uitgedeeld en is hij alleen maar tussen de partijen gesprongen: "Mevrouw de rechter, denkt u dat nu echt? Ik ben 1 meter 60. Ik zou niet eens durven vechten tegen Urkers van twee bij twee meter die veel vis en proteïne eten."

Vader wilde alleen verhaal halen
Vader A el Y. is tot dan buiten beeld, zo lijkt het. Hij gaf aan een bericht van zijn neef te hebben gekregen dat de man die zijn zoontje had geslagen bij de bushalte is gespot. De vader besloot daarop ook naar de Rotholm te rijden. Zijn doel was om verhaal te halen voor de klappen tegen zijn zoon, zo legde hij uit.

A. el Y. gaf in de rechtszaal aan dat hij eenmaal bij de bushalte aangekomen geen klappen en schoppen heeft gezien. Hij zag nog wel dat het Urker slachtoffer snel naar een auto van een omstander werd gebracht. Die wilde de Urker man daar in veiligheid brengen.

De vader erkende dat hij naar de auto is toegelopen en daar de deur heeft opengetrokken: "Ik heb daarna niet geprobeerd te slaan en heb niet geprobeerd om de Urker uit de auto te trekken. Ik vind wel: als je als volwassen persoon de moed hebt om een kind te slaan, dan moet je ook de moed hebben om te praten."

De grote verschillen tussen de diverse getuigenverklaringen zorgden ervoor dat tijdens de zitting onduidelijk bleef wie van de drie nu precies wát heeft gedaan. Zo verklaarden getuigen verschillend over het aantal aanvallers en de kleding die zij droegen.

2x taakstraf, 1x vrijspraak
De politierechter kwam in ieder geval tot de conclusie dat er niet voldoende aanwijzingen waren om vader A. el Y. te veroordelen voor openlijke geweldpleging. Er is uiteindelijk geen bewijs dat hij het slachtoffer heeft geschopt of geslagen.

Neven Mostapha en Yoenes kregen wel een straf opgelegd. De rechter vond dat hun rol voldoende duidelijk is geworden. Voor het openlijke geweld bij de bushalte moeten zij allebei een taakstraf van 80 uur gaan uitvoeren.

Hoe gaat het met het slachtoffer?
Het Urker slachtoffer kampt sinds de aanval met verschillende lichamelijke en psychische problemen, zo bleek uit een verklaring van Slachtofferhulp. Hij kreeg daarom ook een schadevergoeding van ruim duizend euro toegewezen. Zijn ouders woonden de zitting zichtbaar geëmotioneerd bij, waarbij de moeder de zaal ook eventjes verliet toen het haar te veel werd.

Vertrokken van Urk
Sinds november vorig jaar wonen de 45-jarige A. el Y. en zijn gezin niet meer in hun voormalige woning aan de Noorderpalen op Urk. Ze vertrokken nadat de minderjarige zoon ten onrechte werd verdacht van het verbranden van Israëlische vlaggen. Het gezin werd daarna bedreigd en er vlogen twee stenen door de voordeur van hun woning.

"Ze hebben het gemunt op mijn 14-jarige zoon", legde de man na een eerdere korte rechtszitting uit. De advocate van het gezin beschreef het gedwongen vertrek eerder als een wegtreiteractie.

Lees ook: Marokkaans-Nederlands gezin weg uit Urk na bedreigingen en stenen door de ruit

De vechtpartij bij de bushalte van 28 juni 2023 staat volgens de vader los van het latere vertrek van Urk, al was diezelfde zoon dus wel weer de aanleiding vanwege de gefilmde klappen een week eerder.

De klappen die het Urker slachtoffer aan de 14-jarige zoon had uitgedeeld, zijn overigens ook bestraft, zo bleek tijdens de rechtszaak. De Urker heeft hiervoor een boete van vijfhonderd euro moeten betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel